FNV ZZP

Netwerken, hoe werkt dat? 5 tips voor zzp’ers

Laatste update: 24 september 2019

Netwerken, hoe werkt dat? 5 tips voor zzp’ers

De meeste ondernemers halen (nieuwe) klanten uit het eigen netwerk. Logisch dat je daar veel aandacht aan besteedt als je je bedrijf wil laten groeien. In dit artikel geven we je vijf handige tips die je verder helpen je netwerk op te bouwen, te onderhouden en uit te breiden.

Tip 1. Reserveer tijd

Wees kritisch waar je je tijd aan besteedt. Je kunt namelijk makkelijk jezelf verliezen in het netwerken. Een borrel hier, een bijeenkomst daar, een businessclubje zus, noem maar op. Reserveer tijd per week en bekijk uit welke activiteit je het meeste profijt kunt halen. Wellicht is dat een club waar je betaald lid bent, maar waar wel de juiste mensen komen die jou en je business verder kunnen helpen. Zorg er ook voor dat je website op orde is, zodat potentiële klanten je online kunnen vinden zonder dat je daar heel veel moeite voor hoeft te doen.

Tip 2. Investeer in je omni-netwerk 

Je netwerk is offline en online, ofwel omni. Onder offline netwerk verstaan we netwerkbijeenkomsten waar je fysiek mensen ontmoet, zoals een businessclub, een cursus of zoals bij FNV Zelfstandigen het ZZP-café waar je samen met collega zzp’ers korte workshops kunt volgen over verschillende onderwerpen.

Veel netwerkactiviteiten vinden plaats achter de laptop of smartphone. Zeker als je op korte termijn veel personen wilt bereiken, is het delen van kennis en contacten via sociale media de snelste weg.  Het is veel laagdrempeliger maar daardoor vaak ook weer lastiger om op te volgen.

Tip 3. Oefen je elevatorpitch

Veel zelfstandigen vinden het lastig en soms ook vervelend om zich te presenteren aan nieuwe klanten. De truc is om de volgende twee onderdelen op een originele manier onder woorden te brengen:

•          Voor wie zijn jouw diensten of producten bedoeld?
•          Voor welk probleem, waarmee jouw klant worstelt, bied jij een oplossing? 

Deze elementen verwerk je in een korte presentatie van maximaal vijf minuten. Deze presentatie wordt ook wel elevator pitch genoemd.

Tip 5. Volg onze cursus over netwerken 

Een hands-on cursus zoals de cursus van FNV Zelfstandigen een netwerk opzetten, onderhouden en uitbouwen helpt jediverse vaardigheden te ontwikkelen. Je leert hoe je bijvoorbeeld prospects kunt benaderen om een afspraak met hen te maken. Dit alles met het uiteindelijke doel om een actief netwerk op te bouwen waar je bijvoorbeeld op de hoogte blijft van de laatste trends of ambassadeurs vindt voor promotie van je dienst en product. 

Tijdens de cursus ben je vooral bezig met het trainen van vaardigheden. Cursisten werken samen in groepsopdrachten en er is veel aandacht voor de praktijk, bijvoorbeeld door verschillende simulatiespelen en praktijkopdrachten. Wil je je voor de cursus opgeven dan kan dat via deze link. 

Tip 5. Volg altijd op 

In je netwerkstrategie win je het meeste met een snelle opvolging. En toch wordt dat juist vaak vergeten. Dat is jammer, want er wordt veel energie en tijd gestopt in het leggen van het contact, maar het onderhouden is even zo belangrijk. De bal ligt eigenlijk altijd bij jou, wil je er wat uithalen. Bedenk daarom van de voren met welk doel je naar een netwerkbijeenkomst gaat, wie (top 3) je wilt ontmoeten en hoe, waarmee en wanneer je ze gaat op volgen.

Benieuwd naar onze gratis trainingen? Download het trainingsoverzicht:

New call-to-action