FNV ZZP

Miljoenennota: wat verandert er voor zzp’ers in 2020?

Laatste update: 25 september 2019

Miljoenennota: wat verandert er voor zzp’ers in 2020?

Het kabinet heeft tijdens Prinsjesdag de plannen ontvouwd voor 2020. Dit is hèt document waarin we allemaal kunnen lezen wat de verwachte inkomsten en uitgaven voor het komende jaar zijn. Voor iedereen een belangrijk document om te lezen.

Maar door het toch vaak wat ingewikkelde taalgebruik lastig om te lezen en te begrijpen. Bovendien is lang niet alles wat in de Miljoenennota (of een van de vele bijlagen) staat is interessant voor zelfstandig ondernemers. Maar wat wel?

Zelfstandigenaftrek € 250 per jaar omlaag

In 2020 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 7.280 naar € 7.030. De aankomende jaren zal deze nog verder verlaagd worden. In 2028 zal de zelfstandigenaftrek nog € 5.000 zijn.

Verhoging arbeidskorting

Tegenover de verlaging van de zelfstandigenaftrek staat een verhoging van de arbeidskorting. Daarnaast profiteren zelfstandigen net zoals andere huishoudens van het pakket lastenverlichting maatregelen.

Minimumtarief voor zzp’ers van € 16 per uur

Vanaf 2021 komt er een minimumtarief voor zzp’ers van € 16 per uur. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat zzp’ers te weinig betaald krijgen en niet kunnen rondkomen.

Kleineondernemersregeling op de schop

De nieuwe KOR is dat ondernemers die maximaal 20.000 euro omzet per jaar draaien vrijgesteld worden van het afdragen van btw. 

Download onze Prinsjesdagbrochure

Je weet nu enkele regeringsplannen die invloed hebben op jou, als zzp’er. Benieuwd wat er nog meer verandert in 2020?  Een compleet overzicht van alle maatregelen en plannen hebben we voor je samengevat in onze nieuwe Prinsjesdag brochure.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link.

 

Download de brochure

 

Download de brochure