FNV ZZP

Een sluitende rittenregistratie. Zo doe je dat als zzp’er

Laatste update: 25 september 2019

Een sluitende rittenregistratie. Zo doe je dat als zzp’er

Een kloppende rittenregistratie kan je als zzp’er voordeel opleveren bij de fiscus, tenminste als je minder dan 500 privékilometers per jaar in je auto rijdt. Dan hoef je namelijk geen bijtelling te betalen. De rittenregistratie -ook wel kilometerregistratie genoemd- is het bewijs voor de Belastingdienst.

Heb je geen bewijs, dan kan dit nare gevolgen hebben. De Belastingdienst kan je dan namelijk een boete op leggen plus de bijtelling alsnog 100% in rekening brengen. 

Dit zijn de rittenregistratie regels

De regels zijn klip en klaar. Als je minder dan 500 privékilometers per jaar in de auto rijdt dan heb je recht op belastingvoordeel. Om je rittenadministratie kloppend te houden, moet je ervoor zorgen dat je elke rit registreert en je de volgende gegevens bijhoudt:

  •       Datum
  •       Begin- en eindstand van de kilometerteller
  •       Begin- en eindadres (de bezochte adressen)
  •       Route (als die afwijkt van de meest gebruikelijke route)
  •       Karakter van de rit (privé of zakelijk)

Rittenregistratie met een app

Rittenregistratie vergt een zekere mate van zelfdiscipline. Dankzij een kilometerregistratie app is dat geen probleem. Doordat je de app altijd bij de hand hebt op je mobiel, is het vrij eenvoudig om elke rit te registreren.

Je start de app op het moment dat je vertrekt en als je bent aangekomen op je eindbestemming stop je de app en vul je in of het gaat om een zakelijke of privé rit. De data wordt daarna door de app automatisch verwerkt in jouw rittenregistratie.

Doordat de app online werkt, wordt er constant een back-up gemaakt van alle gegevens in de cloud. Daardoor weet jij zeker dat jouw data altijd beschikbaar blijft.

Tip

Zorg ervoor dat je alle tankbonnen, agenda’s en garagenota’s ter onderbouwing van de rittenregistratie bewaart. Het kan voorkomen dat de Belastingdienst hierom vraagt.

 

Rittenregistratie met de hand bijhouden in Excel

Hou je de kilometers liever met de hand in Excel, zorg er dan voor dat je dit met regelmaat doet. Het is vaak lastig om ritten van bijvoorbeeld 2 maanden geleden nog te herinneren. Hou er ook rekening mee dat een de rittenregistratie je ongeveer 2 – 4 uur per maand koste en een hoge mate van discipline en de kans op fouten is zeer aanwezig.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de rittenregistratie dan via deze link.

New Call-to-action