FNV ZZP

Deze reiskosten mag je als zzp’er aftrekken

Laatste update: 24 september 2019

Deze reiskosten mag je als zzp’er aftrekken

Voor veel zelfstandigen zijn reiskosten een grote en maandelijks terugkerende kostenpost. Gelukkig kun je veel reiskosten aftrekken. Tenminste, als je de regels goed kent.

Helaas, blijkt uit onderzoek van ZZP Belastingadviseurs onder 7.000 zelfstandigen, dat 70% van de zzp’ers weinig weet heeft van de verschillende aftrekposten waar ze als zelfstandig ondernemer recht op hebben. Het gros (62%) schakelt geen hulp in bij het doen van belastingaangifte en gaat uit van de door de Belastingdienst vooraf ingevulde aangifte. 

Hieronder hebben we samengevat wat je qua reiskosten mag aftrekken.

Reiskosten met je privéauto 

  •       Zakelijke kilometers tegen € 0,19 aftrekbaar
  •       Sluitende kilometeradministratie noodzakelijk voor vergoeding € 0,19
  •       Btw op kosten voor zakelijke kilometers aftrekbaar

Reiskosten met auto van de zaak 

  •       Alle kosten aftrekbaar
  •       Alle btw op deze kosten aftrekbaar
  •       Woon-werk is niet zakelijk voor btw-aftrek

Reiskosten met het openbaar vervoer

  •      Werkelijke kosten aftrekbaar
  •      9% btw terug te vragen

 

Bewaar je bewijsmateriaal 

Om reiskosten te kunnen aftrekken, moet je wel bewijsmateriaal kunnen overhandigen. Voor het ov eist de fiscus een openbaarvervoerverklaring (die je aanvraagt bij het vervoerbedrijf). Heb je een jaartrajectkaart, een NS-Jaarkaart of een ov-jaarkaart, dan is een openbaarvervoerverklaring niet nodig, omdat de NS die gegevens al aan de Belastingdienst verstrekt. Reis je met je eigen privé auto dan moet je een sluitende rittenadministratie kunnen overleggen.

Zorg ervoor dat betalingen met een zakelijk betaalmiddel worden gedaan en dat facturen op naam van de zaak staan. Tenslotte, laat je kilometeradministratie aansluiten op andere bewijsstukken (zoals garage-nota’s).

Welke reiskosten mag je doorbelasten?

Je mag maar € 0,19 per gereden kilometer bij je opdrachtgever in rekening brengen´ is een bewering die we maar al te vaak horen.  Deze is echter onjuist, want alles wat jij doorbelast aan je klant is omzet. En daarbij maakt het niet uit hoe hoog het bedrag is dat je voor je reiskosten op je factuur zet. Jij bent ondernemer, geen werknemer. Je hoeft je dus niet te beperken tot € 0,19 per kilometer. Zodra je reiskosten in rekening brengt aan je klant, is het omzet.

Hier een voorbeeld:

 

Vergoeding geleverde diensten:                         € 2.500,-

Kilometervergoeding (€ 0,60 per km):                 € 360,- 

 

Totale vergoeding/omzet:                                  € 2.860,-

 

Brochure aftrekbare reiskosten 

Welke reiskosten je nu wel of niet mag aftrekken als zzp’er blijft een lastig onderwerp. Daarom hebben we alles wat je hierover moet weten in een brochure voor je samengevat.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen, download onderstaande brochure dan via deze link.

 

Download de brochure