FNV ZZP

Wat boek jij deze zomer? Een vacation, staycation of een paycation?

Laatste update: 27 augustus 2019

Wat boek jij deze zomer? Een vacation, staycation of een paycation?

Helaas bestaat vakantiegeld voor zzp’ers nog niet, daar zorg je zelf voor. Heb jij een vakantiebudget bij elkaar gespaard, dan kun je een weekje of meer op vakantie. Lekker in de ‘unplug-modus’, zodat je nieuwe energie en ideeën op kunt doen.Naast een vacation in het buitenland, kun je ook in Nederland blijven (staycation) of voor een betaalde vakantie (paycation) kiezen.

We zijn benieuwd wat jij gaat doen.

Vacation

Als je denkt dat zzp’ers op vakantie volledig ‘unpluggen’, dan heb je het mis. Beschikbaarheid van wifi is bepalend bij vakantieboekingen, zo blijkt uit een recent onderzoek. Typisch gevalletje van FOMO; ofwel Fear Of Missing Out. Surfen, online shoppen, Facebook en Instagram, selfies uploaden, Netflix streamen, maar ook je werkmail checken. We willen niets missen. Drie op de tien vakantiegangers werkt dan ook door tijdens de vakantie. En één op de tien doet dit zelfs dagelijks. 

Staycation

Maar er zijn ook zzp’ers die niet op vakantie gaan (of willen) en lekker in Nederland blijven. Zij gaan op staycation. Staycations (samentrekking tussen “stay” en “vacation”) zijn overigens niets nieuw. Ze bereikten populariteit in de VS tijdens de financiële crisis van 2007-2010. Via Engeland waaide het over naar Nederland, en intussen wordt het ook hier steeds normaler.

Naast geld uitsparen heeft een staycation nog meer voordelen. Ga je op staycation, dan:

  •        Ervaar je minder vakantiestress. Bakken op de Route de Soleil is ook geen pretje
  •        Heb je meer comfort: in je eigen bed slaap je toch het lekkerst
  •        Hoef je minder te plannen: je hoeft immers nergens naar toe 
  •        Kun je lekker op ontdekkingsreis in eigen land

 

Bovendien heb je als zzp’er de relatieve vrijheid om je eigen tijd in te delen en te werken waar en wanneer het jou uitkomt.  Dus bekijk je staycation eens van deze positieve kant. ‘Eigen baas’ zijn betekent soms ook dat er iets gedaan moet worden in je vakantie. Helemaal niet erg, maar plan het dan wel zo dat je het werk concentreert op een moment of een dag.

Paycation

Wil je helemaal het nuttige met het aangename combineren dan is er nog de paycation. Je gaat dan op vakantie en het mooie is dat je hiervoor ook nog eens betaald krijgt. En ga je naar het buitenland, dan mag je -onder bepaalde voorwaarden- een percentage van de kosten die je maakt, aftrekken bij je belastingaangifte. Deze paycations zijn perfect voor digital nomads. Zij kunnen locatie-onafhankelijk werken; het enige wat ze nodig hebben, is een laptop en een stabiele internetverbinding. 

Welke zzp’ers zich goed lenen voor het digital nomadschap? Dat zijn ondernemers die schrijven, illustreren, fotograferen, webdesignen en vertalen, maar een webshop kun je ook prima vanuit het buitenland runnen.

Verplicht leesvoer

En of je nu kiest voor een vacation, staycation of paycations, goed leesvoer mag niet (in je koffer) ontbreken. Speciaal hiervoor hebben we een vakantiebundel samengesteld met de 5 best gelezen brochures van FMV Zelfstandigen.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de zomerbundel dan via deze link.

 

Download de zomerbundel