FNV ZZP

Eerste hulp bij boekhouden voor zzp’ers

Laatste update: 27 augustus 2019

Eerste hulp bij boekhouden voor zzp’ers

Als zelfstandig ondernemer is je boekhouding vaak niet zo complex dat je het uitbesteed aan een boekhouder. Je kunt dit op een eenvoudige manier zelf bijhouden in Excel. Je moet natuurlijk wel even weten hoe.

Gelukkig hoef je niet zelf het wiel uit te vinden en heeft FNV Zelfstandigen speciaal voor zzp’ers ‘Slimme boekhoudsheets’gemaakt, waarmee je eenvoudig zelf kunt leren boekhouden. Maak gebruik van onze slimme boekhoudsheet editie 2019 zodat je:

  • Meer inzicht hebt in je bedrijf
  • Resultaten kunt communiceren met de buitenwereld, zoals de Belastingdienst en je accountant
  • Gerichte marketing- en promotiebesluiten kunt nemen

Slimme boekhoudsheets 2019

Slimme boekhoudsheets voor zzp’ers

Het is wel handig dat je weet hoe het programma Excel werkt. Weet je helemaal niets van Excel? Of heb je een voorraad bij te houden? Dan past een ander boekhoudprogramma beter bij je. Vraag in dat geval eens rond in je branche en check wat je collega zzp’ers gebruiken. Wellicht is dat ook wat voor jou. 

Daarnaast zijn de slimme boekhoudsheets vooral bedoeld voor de zzp’er die:

• Werkzaam is in ambachtelijke, creatieve of dienstverlenende beroepen 

• Diensten en/of enkele producten levert

• (Relatief) niet veel kosten maakt 

• Leeft van opdrachten, maar er soms ook nog wel eens een periode een (klein) loondienstverbandje bij heeft

Boekhouden in 9 stappen 

Start je net als zelfstandige dan heb je wellicht behoefte aan wat meer instructie. Boekhouden is een techniek die je heel goed kunt leren. Het is ook goedkoper om het zelf te doen. Het is eigenlijk een simpele optelsom. Als je het zelf niet doet, dan zal je er een ander voor moeten inhuren en betalen. Dan kan wel oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Houd je dat niet liever in eigen portemonnee. Zelf boekhouden bespaart je alleen geld, het levert je kostbare informatie en kennis op. Actueel inzicht in hoe het met je onderneming gaat. Een boekhouder kijkt achteruit, maar als ondernemer wil je juist graag voorruit kijken en kunnen anticiperen.

In ons 9-stappenplan leggen we je uit hoe je het doet. Heb je iets meer achtergronden nodig, dan kun je onze uitgebreide brochure downloaden. Beide instructies leren je hoe je in Excel een basisadministratie opzet.

Volg de workshop boekhouden voor zzp’ers

Wil je liever in groepsverband leren, volg dan onze workshop van expert Dorrit Wajer aan de FNV Academy. Tijdens deze workshop nemen we de slimme FNV boekhoudsheets met je door en kun je al je vragen stellen.

Heb je meer ondersteuning nodig? Heb je vragen? Als lid van FNV Zelfstandigen kun je ze tijdens de inloopuren 'Eenvoudig boekhouden voor zzp'ers' stellen aan Dorrit Wajer. Zij zit voor je klaar tijdens de gratis inloop 'Eenvoudig boekhouden voor zzp'ers'.


New call-to-action