FNV ZZP

7 tips voor een zorgeloze zzp-vakantie

Laatste update: 27 augustus 2019

7 tips voor een zorgeloze zzp-vakantie

Met vakantie in het vooruitzicht gaat je hartslag en bloedruk omlaag. Helaas is het tegenovergestelde vaak waar. De overgang van deadlines naar hangmat met cocktail is vaak te abrupt, waardoor we massaal in de vakantiestress schieten.

Zo geldt het inpakken van koffers als de grootste stressfactor, blijkt uit onderzoek van Nationale Nederlanden. Daarom ditmaal een aantal handige tips, zodat je straks met een gerust hart op vakantie kunt. 

Inpakstress

Het inpakken van de koffers is de grootste stressfactor tijdens de vakantievoorbereidingen. Vooral vrouwen en gezinnen met kinderen ervaren dit zo: in beide groepen heeft 38% van de ondervraagden inpakstress. De mannen daarentegen hebben hier een stuk minder last van: minder dan een kwart maakt zich druk om de inhoud van hun koffer. En waar het schoon en veilig achterlaten van de woning bij 32% van de vrouwen óók stress veroorzaakt, maakt slechts 14% van de mannen zich hier druk om.

Werk loslaten is lastig

Ook werk zorgt tijdens de vakantievoorbereidingen voor een hoop spanning. Een op de vijf Nederlanders ervaart stress bij het overdragen en achterlaten van het werk. Van alle Nederlanders onder de 65 jaar neemt ruim 40% zelfs werk mee op vakantie.

Wat kun je doen om met een gerust hart op vakantie te gaan?

 

Tip 1. Zorg voor een goede back up

Bedenk eerst óf je een vervanger nodig hebt. En is dat uit noodzaak, of voor je gemoedsrust. Als je dit op tijd duidelijk hebt, heb je ook nog genoeg tijd om een betrouwbare vervanger te vinden en in te werken.

Tip 2. Informeer je klanten

Informeer je opdrachtgevers, klanten en leveranciers vroegtijdig over je afwezigheid. En laat ze weten bij wie je back-up is als ze ergens mee zitten tijdens je afwezigheid. Het is ook handig om via een out-of-office-bericht en een voicemailbericht te laten weten dat je afwezig bent.

Tip 3. Lees de vakantiebundel van FNV Zelfstandigen 

De vakantie is de ideale tijd om jezelf weer te ontwikkelen. Lees vakliteratuur of onze vakantiebundelmet daarin de meeste gelezen brochures van FNV Zelfstandigen. En vergeet ook vooral niet de boeken over persoonlijke ontwikkeling! Jij bent tenslotte jouw belangrijkste product. 

Download onze '7 tips voor een zorgeloze vakantie'

Voor sommige zelfstandig ondernemers is het erg moeilijk om een langere tijd afstand te nemen van hun werk. Vooral, omdat ze bang zijn dat hun afwezigheid hun onderneming negatief zal beïnvloeden. Maar vakantie heb je nodig om je batterij weer op te laden, zodat je na je vakantie weer fit en uitgerust kunt klaar staan voor je klanten. Om ervoor te zorgen dat je zorgeloos op vakantie kunt hebben we, naast deze tips, een checklist met nog eens 7 punten voor je samengesteld. Hopelijk geeft je dit de nodige gemoedsrust om lekker vakantie te vieren.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de 7 tips dan via deze link.


Download Tips