FNV ZZP

Zzp’er, weet jij hoe groot je financiële buffer moet zijn?

Laatste update: 3 juli 2019

Zzp’er, weet jij hoe groot je financiële buffer moet zijn?

Nederlanders staat bekend als een zuinig volkje, dus zou je verwachten dat we allemaal lekker ons geld oppotten. Dat geldt zeker voor de oudere generatie, die met verstandig sparen is opgegroeid. Maar niet zozeer voor de Millenials.

Uit een onderzoek van de Rabobank blijkt dat ruim eenderde van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar minder dan 3.000 euro spaargeld heeft. En dat sparen doen we overigens voor de komende vijf jaar. Sparen voor de lange termijn zoals voor ons pensioen vinden we lastiger. Hoe zit het eigenlijk met het spaarpotje van zzp’ers? 

Is een buffer van 3 maanden toereikend?

Het goede nieuws is dat 71% van de zzp’ers een financiële buffer heeft, waarmee ze het drie maanden of langer kunnen uithouden. Een ruime meerderheid van de zzp’ers bouwt deze buffer op via een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1251 zzp’ers. Dat klinkt hoopvol, maar belangrijker is de vraag: is drie maanden voor iedereen wel voldoende? 

Hoeveel geld je achter de hand moet houden is onder meer afhankelijk van: 

  • Je gezinssituatie

Hoeveel monden heb je thuis te vullen? Heb je een koophuis of een huurhuis? 

  • Het bedrag dat je minimaal nodig hebt per maand

Ben je een ‘big spender’, of kun je ook prima een maandje geen kleding kopen?

  • De fluctuatie van het inkomen

Hoe steady zijn je opdrachtgevers? Heb je het deze maand loeidruk en zit je volgende maand misschien duimen te draaien? Of heb je al maandenlang een mooi gemiddeld inkomen?

  • Heb je wel of geen een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan een behoorlijke hap uit je maandelijks te besteden bedrag zijn.

  • Kun je zo weer aan de slag als werknemer? 

In het uiterste geval kun je als zzp’er ook altijd weer terug in loondienst. Hiervoor is het wel belangrijk om je diploma’s en kwalificaties up-to-date te houden. Bijscholen kan ook verstandig zijn om je hoeveelheid opdrachten voor de toekomst te waarborgen.

Buffer = 3- 5 x maandinkomen

Volgens het Nibud doe je er verstandig aan om in ieder geval drie tot vijf keer het gemiddelde maandinkomen als buffer aan te houden. Wanneer je partner ook een goed inkomen heeft waar de vaste lasten mee betaald kunnen worden, kun je een wat lagere buffer aanhouden. 

Via het Nibud.nlkun je berekenen hoe groot de buffer in jouw geval moet zijn. Door schommelingen in je inkomen kun je naar eigen inzicht het spaarbedrag aanvullen tot een bedrag waaraan je voldoende hebt om maanden vooruit te kunnen zonder een inkomen.

Een financiële buffer opbouwen, hoe doe je dat?

Ben je erachter gekomen dat je huidige buffer eigenlijk aangevuld moet worden, of heb je er nog helemaal geen? Lees dan onze nieuwe brochure waarin we je uitleggen op welke verschillende manieren jij een gezonde financiële buffer kunt opbouwen.

 

Download de brochure