FNV ZZP

Ontbreekt bij jouw klanten ook regelmatig de gebruiksaanwijzing?

Laatste update: 22 juli 2019

Ontbreekt bij jouw klanten ook regelmatig de gebruiksaanwijzing?

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus. Zelfs al heb je het dit boek van relatietherapeut en zelfhulpgoeroe John Gray niet gelezen, dan nog is de kans groot dat je de uitspraak kent. Zo niet in je persoonlijke leven, dan wel in je professionele leven. Het feit is dat iedereen een eigen gebruiksaanwijzing heeft, ook je klanten.

Hoe leer je de gebruiksaanwijzing van je klant lezen?

Iedereen mag dan een eigen gebruiksaanwijzing hebben, dat wil nog niet zeggen dat je die ook kunt lezen of in het ergste geval kunt vinden. Helaas zul je je doelstellingen alleen bereiken door je klanten te behandelen zoals past bij hun gebruiksaanwijzing. Maar hoe zorg je ervoor dat je de gebruiksaanwijzing van je klanten kunt lezen en dat je met elke klant een ‘klik’ hebt?

Workshop Summer Academy

Je leert het in de workshop van Laura Hagt- Help! Wat moet ik met dat mens (als samenwerken niet werkt). Laura helpt je te begrijpen hoe je communiceert en hoe je reageert op bepaald gedrag. Het geeft je een uniek inzicht in je eigen gebruiksaanwijzing, je weet nu waarom je dingen doet zoals je ze doet. Na deze workshop ben je je bewuster van hoe je je opstelt en je zult zien dat je daarmee de interactie beïnvloedt. Je oefent en krijgt handzame theorie over verschillende communicatiestijlen en de dynamiek tussen mensen. Een praktische workshop die je inzicht geeft en waar je ook thuis iets aan hebt. Meld je hier alvast aan!

 

Tips om elkaar beter te begrijpen

  1.     Voor jou is het vanzelfsprekend

Het eerste struikelblok is dat we de kennis van klanten vaak overschatten. Maar vergeet niet dat ze juist jou inschakelen om dat kennishiaat op te vullen. Vermijd jargon, gebruik eenvoudige taal en overtuig met goed onderbouwde argumenten.

  1.     Verschillende belevingen

Een andere veelgemaakte fout is om niet aan te sluiten bij de belevingswereld van je klant. Heeft je klant bijvoorbeeld geen affiniteit met auto’s, gebruik dan geen analogieën maar vraag wat zijn of haar hobby is en sluit daar op aan.

  1.     Gebruik het KISS-principe

Als je veronderstelt dat de mensen voor wie het bedoeld is het wel snappen, dan durven ze vaak niet om uitleg te vragen. Houd daarom altijd het kiss-principe (keep it simple, stupid) voor ogen.

 

Meld je aan voor de Summer Academy

De workshop van Laura Hagt maakt onderdeel uit van Summer Academy! Dit jaar vindt het tweedaags event plaats op woensdag 28 en vrijdag 30 augustus aan de Varrolaan in Utrecht. Als lid van FNV Zelfstandigen mag je gratis de workshops bijwonen. Ben je geïnteresseerd en nog geen lid, maar wil je het wel worden dan kun je je hier aanmelden. Het volledige cursusaanbod vind je hier of meld je direct aan via onderstaande button.

 

New call-to-action