FNV ZZP

Je mag prijsafspraken met andere zelfstandigen

Laatste update: 24 juli 2019

Je mag prijsafspraken maken met andere zelfstandigen

Je mag als zelfstandige straks samen met andere zzp’ers afspraken maken over jullie beloning. Zo kun je met elkaar hogere tarieven afdwingen. De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat dit toestaan. Wij zijn hier blij mee.

Diezelfde toezichthouder pakte zulke prijsafspraken tot nu toe steeds aan. Want die zouden leiden tot concurrentievervalsing en hogere prijzen voor consumenten.

Uitzondering voor grote groep zzp’ers

De ACM wil nu toch een uitzondering maken voor een grote groep zelfstandigen. Zo wil het voorkomen dat deze zzp’ers zo weinig verdienen dat ze onder het bestaansminimum komen.

Zij aan zij met mensen in loondienst

Het gaat om zzp’ers die zij aan zij werken met werknemers in een bedrijf. Je dagelijkse werk moet vrijwel hetzelfde zijn als dat van je collega’s in loondienst.

Je bent dan geen ondernemer

De wet ziet je dan niet als ondernemer, legt de ACM uit. Op zo’n moment geldt het kartelverbod niet voor jou als zelfstandige. Je mag dan afspraken maken over je beloning, ook voor een cao.

Volgt op minimumtarief van € 16

De beslissing van de consumentenwaakhond volgt op de plannen van het kabinet om voor zelfstandigen vanaf 2021 een minimumtarief in te voeren van € 16 per uur.

Post, tuinbouw, thuiszorg

Zo’n 85.000 zelfstandigen werken nu onder dat tarief, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SEO. Het gaat om mensen in bijvoorbeeld de post, de tuinbouw en de thuiszorg.

Uit de armoede blijven

De ACM wil dus toestaan dat je met andere zelfstandigen onderlinge afspraken maakt zodat je in ieder geval dat laagste tarief haalt. Ook kun je samen met je opdrachtgevers een hoger minimumtarief afspreken als dat nodig is om uit de armoede te blijven.

Wij zijn hier blij mee

Wij zijn blij dat de toezichthouder zegt dat de mededingingswet niet meer van toepassing is waar zelfstandigen zij aan zij met werknemers werken. Je kunt dan tariefafspraken maken op basis van cao-lonen voor werknemers.

ACM volgt uitspraak over orkestleden

De ACM volgt hiermee een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. In die zaak, aangespannen door FNV Kiem, bepaalde het Hof eind 2014 dat voor zzp-orkestleden een tariefafspraak gemaakt mag worden, net als voor hun collega’s in loondienst.

Goed dat je afspraken kunt maken

De toezichthouder vindt dat je tariefafspraken kunt maken om armoede te voorkomen. Dat vindt FNV Zelfstandigen goed, zegt Marjan van Noort. 'Maar wij gaan er vanuit dat dat niet alleen kan gaan om het minimumtarief van € 16 dat minister Koolmees wil vaststellen’.

Maar tarief Koolmees is véél te laag

‘Dat vinden wij namelijk véél te laag. Het heeft bovendien geen zin om een tarief uit te onderhandelen dat al in de wet komt te staan.’ 

Wij geven je 9 tips voor een hoger uurtarief. Ben je al lid van ons? Download de brochure dan via deze link.

 

Download de 9 tips