FNV ZZP

Een buffer: de financiële airbag voor je zelfstandige onderneming

Laatste update: 5 augustus 2019

Een buffer: de financiële airbag voor je zelfstandige onderneming

Heb jij al een stootkussen waarmee je klappen op financieel gebied kunt opvangen? Zo niet, dan wordt het hoog tijd dat je er eentje gaat opbouwen. Een financiële buffer reserveer je voor onvoorziene uitgaven.

Zie het als een reserve die voorkomt dat je in problemen raakt wanneer je onverwacht kosten moet maken. Zet deze reserve apart, zodat de kans kleiner is dat je het aan andere dingen uitgeeft. Hier zijn drie zaken waaraan je als zzp’er moet denken bij de opbouw van een financiële buffer.

  1.     Weet waarvoor je moet sparen
  2.     Maak een plan en bereken je buffer
  3.     Zet meevallers direct opzij

 

Weet waarvoor je moet sparen

Zorg er als zelfstandig ondernemer voor dat je ongeveer zes maanden kunt leven als je zonder opdrachten komt te zitten of tijdelijk arbeidsongeschikt wordt. Kijk vervolgens ook verder: naar je huis, auto of bedrijfsmiddelen die aan vervanging toe zijn. Zijn deze gedekt, dan komen spaardoelen zoals je pensioen aan bod.  

Wil je weten hoe je een goed pensioen opbouwt als zzp’er, download dan de brochure uit ons kenniscentrum.

Maak een plan en bereken je buffer

Hoe groot is de ideale buffer? Jurist Irene van Hest van FNV Zelfstandigen legt uit: 'Hoe groot je buffer moet zijn, hangt af van verschillende factoren. Als je voor de uitvoering van je werkzaamheden afhankelijk bent van materialen zoals gereedschap of apparatuur, of voor je werk gebruik maakt van een bedrijfsauto of bestelbus, dan zul je voldoende reserve moeten hebben om die materialen te kunnen vervangen. De omvang van je buffer wordt daarnaast ook bepaald door je gezinssituatie: ben je alleenstaand, heb je een partner met of zonder inkomen, heb je kinderen, enzovoort.'

Stop niet met het opbouwen van je buffer, maar pas het bedrag aan op wat mogelijk is, of de termijn waarop je dat doel wilt bereiken. Kijk dan over een paar maanden nog eens of het bedrag misschien omhoog kan. 

Zet financiële meevallers direct opzij

Het is algemeen bekend dat mensen in loondienst hun vakantiegeld vaak niet voor de vakantie gebruiken maar om leningen af te lossen of om creditcards af te betalen. De luxe van vakantiegeld heb je als zelfstandig ondernemer niet, maar er komen vast wel financiële meevallers op je pad. Krijg je bijvoorbeeld onverwacht geld terug van de Belastingdienst of geeft je opdrachtgever je een bonus voor een goed geklaarde klus? Zet deze bedragen weg voor wanneer het financieel even niet zo meezit. En doe dat ook meteen. De verleiding is immers groot om het direct uit te geven.

Brochure financiële buffer opbouwen

Benieuwd waar je nog meer aan zou moeten denken bij de opbouw van je buffer? Lees dan onze nieuwe brochure waarin we je uitleggen op welke verschillende manieren jij een gezonde financiële buffer kunt opbouwen.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link.

Download de brochure