FNV ZZP

De top 3 financiële valkuilen voor startende zzp’ers

Laatste update: 24 juli 2019

De top 3 financiële valkuilen voor startende zzp’ers

Fouten, verkeerde inschattingen, tegenslagen… het overkomt ons allemaal en zelfstandig ondernemers zijn hierin géén uitzondering. Het is dan ook geen schande, want van fouten kun je leren.

In dit artikel drie belangrijke lessen van ervaren zzp’ers voor startende zzp’ers: drie financiële valkuilen die je beter kunt vermijden.

Valkuil # 1 Helemaal geen financiële buffer opbouwen 

Het is over het algemeen verstandig om het in je eerste jaar als zelfstandig ondernemer zuinig aan te doen. Er zullen namelijk momenten zijn dat je veel geld verdient, maar er komen ook tijden dat je minder klanten of opdrachtgevers hebt (en dus minder omzet draait). Deze dipjes in je inkomen moet je kunnen opvangen. Vergeet ook niet dat je tijdens vakanties geen geld verdient. Zorg dus voor een goede financiële buffer en voorkom dat je straks zonder geld komt te zitten.

Valkuil # 2 De focus verliezen  

In de opstartfase van je bedrijf ben je vaak goed gefocust. Je hebt een ondernemersplan gemaakt en je bent van plan om dit te volgen. Helaas raken te veel startende zzp’ers de rode draad kwijt in de waan van de dag. Ze zijn te druk, maar het woordje ‘te’ is niet goed. Te druk is slecht voor het overzicht en dwingt je niet om keuzes te maken. En dat is nu juist een cruciaal onderdeel van ondernemerschap. Wanneer je als zzp’er van start gaat, houd dan je doel goed voor ogen en pas daar je bedrijfsstrategie op aan. Bepaal dus goed je hoofdlijnen en houd daar aan vast.

Valkuil # 3 Een te laag uurtarief rekenen 

De prijsstelling is een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering van de zzp’er. Je uurtarief moet een vertaling zijn van de waarde die je biedt, maar ook aansluiten op de vraag. Deze factoren veranderen bijna constant en daarmee ook je kosten. Op het moment dat je dit niet aanpast, kan dit ten koste gaan van je winst.

Dit is overigens wel hét moment om een hoger uurtarief te rekenen. Het CPB verwacht in 2019 een economische groei van 2,7% en een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,5%. Dat betekent dat je klant dus meer te besteden heeft en dat mag jij ook best in je portemonnee voelen. Bovendien is er krapte op de arbeidsmarkt, dus hoef je je niet zo’n zorgen te maken over een stijging van je uurtarief.

Als zelfstandige moet je bewust te zijn van financiële valkuilen. Naast deze drie valkuilen hebben we nog zes andere valkuilen voor je gesignaleerd. Benieuwd naar welke dit zijn en hoe je ze kunt vermijden? Download dan de brochure.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan via deze link.

Download de brochure