3 redenen waarom je als zzp’er een buffer moet opbouwen
Als startende zelfstandig ondernemer ben je erg blij als je eerste facturen zijn betaald. Je verdient geld met je hobby, kunt je vaste lasten betalen en je houdt ook nog wat geld over. De verleiding is groot om dit meteen weer uit te geven. Maar reken je niet rijk, want er zijn meerdere posten die je met dit geld moet dekken.
Immers, in loondienst wordt maandelijks automatisch geld op je salaris ingehouden voor bijvoorbeeld belastingen en pensioen. Als zelfstandig ondernemer moet je dit allemaal zelf regelen. Mede daarom is het verstandig dat je een financiële buffer opbouwt. Niet overtuigd? Hier nog eens drie goede redenen:
- Financiële tegenslag door langdurige ziekte
Regeren is vooruitzien. Dat betekent dat je -als het even kan- een inkomensverzekering moet hebben voor als je ziek wordt. Kortdurende ziekte is vaak op te lossen. De meeste zzp’ers kunnen wel een maandje overbruggen, of zijn bijvoorbeeld lid van een broodfonds. Het gaat echt om langdurige arbeidsongeschiktheid en uitval. Dus langer dan twee jaar. Langdurige arbeidsongeschiktheid is een risico dat je niet zelf op kunt vangen,” legt ook Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen uit. “Er zullen mensen zijn die het kunnen opvangen omdat ze een partner hebben of dat ze hun huis of bedrijf kunnen verkopen. Maar als je dat niet hebt, kom je op bijstandsniveau. Lees meer over de AOV in onze brochure.Daarom is de FNV ook voorstander van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zoals deze in het pensioenakkoord is afgesproken.
- Financiële tegenslag door wanbetalers
Wist je dat 85% van de zelfstandig ondernemers te maken krijgt met wanbetalers, oftewel opdrachtgevers die facturen te laat of zelfs helemaal niet betalen. Daarmee is wanbetaling het grootste schrikbeeld van de zzp’er. In totaal staat er voor zo'n 720 miljoen euro aan rekeningen open bij hen.
Dit debiteurenrisico mag voor een zelfstandig ondernemer weliswaar een gebruikelijk risico zijn, de financiële gevolgen zijn vaak groot. Niet betalende klanten kunnen leiden tot liquiditeitsproblemen en het is zelfs een belangrijke oorzaak van faillissementen. Een goede financiële buffer kan je helpen om de tijd (waarin je wacht op je geld en hopelijk nog betaald krijgt) te overbruggen of het verlies te dekken. Maar voorkomen is beter dan genezen.
Lees in deze brochure hoe je wanbetaling kunt voorkomen.
- Financiële tegenslag door het wegvallen van een grote opdrachtgever
Wanneer je net begonnen bent als zelfstandige, heb je vaak de zekerheid van één opdrachtgever vanwaaruit je je klantenbestand vervolgens uitbouwt.Let erop dat jezelf niet te afhankelijk maakt van één partij. Spreid, net als in het casino, je kansen en zet niet alles in op één opdrachtgever. En als je dat wel doet, zorg dan eerst voor een grondige check van de financiële situatie en het betalingsgedrag van de opdrachtgever. Vind je het lastig om te acquireren?
Lees dan onze brochure over succesvol klanten werven als zelfstandige.
Als zelfstandige moet je altijd vooruitkijken en anticiperen op financieel zwaar weer. Dit doe je door een financiële buffer op te bouwen maar ook door je bewust te zijn van financiële valkuilen. Wil je weten welke valkuilen dit zijn en hoe je ze kunt vermijden? Download dan de brochure.
CTA valkuilen