FNV ZZP

Waarom FNV Zelfstandigen blij is met het pensioenakkoord

Laatste update: 19 juni 2019

Waarom FNV Zelfstandigen blij is met het pensioenakkoord

‘Het was megaspannend,’ vertelt ons Ledenparlementslid namens FNV Zelfstandigen An-Akh Zaldoc. ‘De druk was zaterdag best heel groot. Want al was de uitslag van het referendum heel duidelijk en overtuigend, we hebben toch discussie moeten voeren met de tegenstanders. Juist omdat de uitslag zo duidelijk was, duurde die discussie heel kort. Het was een opluchting dat meer dan 76% van de leden voor heeft gestemd.’

An-Akh is heel enthousiast over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, vertelt hij: ‘Er komt eindelijk een aov met een acceptatieplicht en een premie die vergelijkbaar is met wat werknemers nu betalen voor een aov. Wanneer je nu als zzp’er een aov afsluit, betaal je 3 keer zoveel en dat wordt straks veel minder en betaalbaar voor elke zelfstandige. Daarnaast is in dit pensioenakkoord ook voor zelfstandigen geregeld dat ze vroeger met pensioen kunnen en dus -net als werknemers- eerder aow krijgen.’

Stuurgroep
In de FNV is een stuurgroep geformeerd die gaat praten over de invulling van het pensioenakkoord. In die groep moet consensus zijn over elke vervolgstap die gezet wordt. Als FNV Zelfstandigen maken we daar natuurlijk ook deel van uit en praten en beslissen we mee. Met betrekking tot de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering komt er een groep, waarin de sector zelfstandigen vertegenwoordigd is. Er wordt niet vóór ons beslist, maar we gaan vanuit de sector zelfstandigen zélf meebeslissen. Dat geldt voor elk onderdeel, overal zitten we aan de knoppen.’


Meepraten

We hebben als zelfstandigen best een grote stem, zegt An-Akh: ‘Zeker wanneer het om onderwerpen gaat die ons als zelfstandigen raken. We praten mee over de wetgeving, vanuit een centraal punt in de stuurgroep, maar ook via vertegenwoordigers van onze sector en vanuit de input die we van onze leden krijgen.’

Verplichte aov
Minister Koolmees wil dat de plannen in 2020 verder uitgewerkt worden. An-Akh: ‘De commerciële verzekeraars hebben al gezegd dat ze geen mogelijkheid zien voor een verplichte aov. Dat moet dus een publiekrechtelijke- of een volksverzekering worden, die waarschijnlijk via het UWV gaat lopen. En natuurlijk gaan we het daarbij hebben over de opt-out regeling voor mensen die op een andere manier al voldoende kapitaal hebben geregeld waarmee ze eventuele arbeidsongeschiktheid kunnen dekken. Ik ben zelf lid van een broodfonds en heb 4 weken wachttijd voordat die gaat uitbetalen. Na twee jaar houdt de betaling bij ziekte voor mij op. En zo werken alle broodfondsen. Daarom zal een broodfonds nooit een vervanging zijn voor een aov voor langdurige arbeidsongeschiktheid. Hoe die kaders er precies uit gaan zien, weten we nog niet. Daar moeten we het over gaan hebben.’

 

Als lid van de FNV denk en beslis jij ook mee over de uitwerking van het pensioenakkoord en de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
FNV Zelfstandigen wil bijeenkomsten in het land organiseren om hierover met elkaar kunnen discussiëren.
Wil je nu alvast je ideeën met ons delen? Mail ze dan naar:
communicatie.zzp@fnv.nl.

 

undefined