FNV ZZP

Tja, die webmodule…wij blijven kritisch

Laatste update: 5 juni 2019

Tja, die webmodule…wij blijven kritisch

Het schiet maar niet op met de webmodule. De ontwikkeling van de online vragenlijst voor het inhuren van zelfstandigen gaat moeizaam. Terwijl hij het op 1 januari toch echt zou moeten doen. Wij maken ons grote zorgen. En we zijn niet de enigen...

Waarom het allemaal zo langzaam gaat? Opdrachtgevers hebben nog amper feedback gegeven op de inhoud van de webmodule. Daarom heeft het kabinet onlangs nog maar eens 50.000 bedrijven gevraagd om toch alsjeblieft te helpen bij het maken van de vragenlijst.

Wij maken ons zorgen om vorm en inhoud

Wij maken ons ondertussen erg druk om de vorm en inhoud van de webmodule. ‘De wijze waarop aan de webmodule wordt vormgegeven, geeft reden tot grote zorg’, zegt bestuurder Irene van Hest van FNV Zelfstandigen.

Weinig rekening met kenmerken zelfstandige

‘Wij zijn en blijven erg kritisch op het instrument van de webmodule. Er bestaat geen enkele ruimte voor sectorale verschillen en er wordt te weinig rekening gehouden met de verschillende kenmerken die bij een zelfstandige horen.’

Kun je over je tarief onderhandelen?

Ze verduidelijkt: ‘Denk aan dingen als hoeveel zeggenschap je hebt over de uitvoering van je werk, in hoeverre je werkzaamheden zijn ‘ingebed’ in een bedrijf, maar ook of je zelf over je tarief kunt onderhandelen, of je zelf bepaalt waar en wanneer je werkt of hoe vrij je daadwerkelijk bent om zelf een vervanger te sturen. En dat in samenhang, dus niet alleen het een of het ander.’

Vervanger van wet DBA

Hoe zit het ook alweer met die webmodule? Deze moet – heel simpel gezegd – vanaf begin volgend jaar de wet DBA vervangen. Met de online vragenlijst kan een opdrachtgever kijken of hij een zzp’er mag inhuren.

Geen modelovereenkomsten meer?

Modelovereenkomsten kunnen nog steeds gebruikt worden. Het is dus denkbaar dat een opdrachtgever géén opdrachtgeversverklaring krijgt van de webmodule, maar dan vervolgens alsnog met een modelovereenkomst met de zelfstandige aan de slag gaat.

Wat is dan toegevoegde waarde?

‘Al met al vraag ik me af wat de toegevoegde waarde van die webmodule dan is’, zegt Van Hest. ‘Nergens staat geregistreerd dat er geen opdrachtgeversverklaring kon worden afgegeven.’

DBA van kracht, mét modelovereenkomsten

Wat ons betreft blijft de wet DBA van kracht, mét de modelovereenkomsten. ‘Essentieel is dan wel dat er gehandhaafd gaat worden, maar daar dringen wij al heel lang op aan.’

Ook brancheorganisaties zetten vraagtekens

Maar zo eenvoudig is het dus allemaal niet. Naast de vraagtekens die FNV Zelfstandigen zet, zijn ook veel brancheorganisaties weinig gecharmeerd van de webmodule. Dat vertellen ze in een online artikel van ZiPconomy.

Wet had goede kans moeten krijgen

‘We kunnen wel stellen dat de wet DBA achteraf bezien toch echt een goede kans had moeten krijgen, is onze conclusie.’