FNV ZZP

Startende zzp’ers piekeren over pensioen, verzekeringen en tarieven op KvK Startersdag

Laatste update: 25 juni 2019

Startende zzp’ers piekeren over pensioen, verzekeringen en tarieven op KvK Startersdag

Op zaterdag 22 juni vond de tweede editie van de Startersdag 2019 van de Kamer van Koophandel (KvK) plaats. Ditmaal in Den Haag, Eindhoven en Utrecht. FNV Zelfstandigen was natuurlijk ook weer van de partij en mocht honderden bezoekers op de stands begroeten. Op deze editie waren er opvallend veel vragen over pensioenopbouw, verzekeringen en tarieven.

Hoe bouw ik als zzp’er voldoende pensioen op?

Wist je dat 63% van de zzp'ers regelmatig onzeker is over zijn of haar financiën? Deze onzekerheid over de financiële situatie, bestaat uit verschillende facetten, waarbij de vraag of je als zzp'er straks wel genoeg pensioen opbouwt er met kop en schouders bovenuit steekt. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met Knab onder 995 zzp’ers.

Dat is ook wel logisch want als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor de opbouw van je pensioen. Natuurlijk krijg je ook AOW maar je weet dat dat geen vetpot is. Je zult het dus moeten aanvullen om later comfortabel te kunnen leven. Om je op weg te helpen hebben we een brochuregemaakt [LH|MP1] waarin we uitleggen hoe je als zelfstandige pensioen kunt opbouwen. Je leest onder meer over:

  1. Hoeveel geld heb ik straks nodig?
  2. Welke verschillende mogelijkheden zijn er voor pensioenopbouw?
  3. Hoe zit het met de Fiscale Oudedag Reserve (FOR)

Welke verzekeringen heb ik als zelfstandige nu echt nodig?

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat er ook veel vragen zijn over verzekeringen. Zo’n 11% van de ondervraagden zit hiermee. Als zelfstandig ondernemer moet je veel dingen zelf regelen, waaronder ook je verzekeringen. Je loopt dagelijks risico’s die je soms niet kunt overzien. Het gaat dan vooral om de financiële gevolgen van deze risico’s. Maar tegenwoordig kun je je voor alles verzekeren en vaak doen we dit ook nog dubbel. Het is dus verstandig om uit te zoeken welke verzekeringen voor jouals zelfstandige noodzakelijk zijn en welke wenselijk. Om je wegwijs te maken heeft FNV Zelfstandigen een brochure geschreven met hierin de 13 verzekeringen die relatief vaak door (startende) ondernemers worden afgesloten.

Zzp’er, verhoog je tarief!

In het afgelopen jaar heeft 76% van de zzp’er geen tariefverhoging doorgevoerd. Ook niet als er een opdracht werd verlengd of een herhaalopdracht geplaatst. Terwijl de zzp'er toch groeit in competentie en van meer waarde wordt voor de opdrachtgever. Zelfs het meestijgen van het tarief met de gebruikelijke inflatie is niet van toepassing op het tarief van de zzp'er. En dat is zonde, want dit is hèt moment om een hoger uurtarief te rekenen. De economie groeit en er is krapte op de arbeidsmarkt. Profiteer daar an door je uurtarief te verhogen. In onze brochure leggen we je haarfijn uit hoe je in gesprek gaat over een uurtarief verhoging, hoe je kunt onderhandelen zodat ook jij straks twee euro per uur meer kunt rekenen.

 

Heb je geen idee wat je waard bent en ben je nieuwsgierig wat jouw collega’s verdienen, download dan de tarieven app van FNV Zelfstandigen.


Download de App