FNV ZZP

Hoe communiceer je als zzp’er je uurtarief verhoging?

Laatste update: 11 juni 2019

Hoe communiceer je als zzp’er je uurtarief verhoging?

Veel zelfstandigen schromen om hun uurtarief na verloop van tijd te verhogen. Maar waarom eigenlijk? Het is niets anders dan gezonde bedrijfsvoering.Je kijkt er niet van op als een bedrijf dit bij jou doet. Zo verhoogt de NS periodiek de prijs van het treinkaartje en kost bijvoorbeeld ook energie elk jaar meer.

Jij hebt als zelfstandig ondernemer dus evenveel recht om dit ook te doen, mits je het goed communiceert en beargumenteert. In dit artikel leggen we uit hoe je een verhoging van je uurtarief succesvol kunt doorvoeren.

Op het juiste moment 

Er zijn twee momenten waarop je een nieuw uurtarief het best kunt communiceren. Dat is bij een nieuwe opdracht of periodiek. Het is het slimst dat je dat op een bepaald moment in het jaar gaat doen. Het liefst per 1 januari. In november of december bepaal je wat je nieuwe uurtarief wordt, en daar stel je je klanten schriftelijk van op de hoogte.

Op de juiste manier 

Je kunt niet, zonder iets te communiceren, ineens hogere facturen sturen.Dat zou je zelf ook erg onprettig vinden.Beargumenteer dus waarom je de verhoging doorvoert.Met open en eerlijk zijn kom je vaak een heel eind. Stel je klanten persoonlijk op de hoogte en geef een goede onderbouwing en de gelegenheid om telefonisch extra toelichting te geven. Over het algemeen zullen klanten dit alleen maar waarderen.

Niet per direct 

Het beste is om een verhoging geleidelijk en met beleid in te voeren. Het is verstandig om je klanten zo’n drie maanden van tevoren te laten weten dat je de prijzen verhoogt. Dit geeft hen de gelegenheid om alvast aan het idee te wennen. Het kan natuurlijk ook een andere kant opwerken. Zijn jouw tarieven voor hen te hoog, dan kunnen ze bijtijds een andere freelancer zoeken. De hogere tarieven kun je natuurlijk wel meteen aan nieuwe klanten presenteren. 

Zonder concessies 

Niemand wil graag meer betalen, dus houd rekening met enige weerstand. Het is belangrijk om geen concessies te doen aan je nieuwe uurtarief. Wees vasthoudend en laat je niet verleiden door klanten die schermen met een langdurige samenwerking, een grote hoeveelheid opdrachten of dat ze een armlastig bedrijf zijn en niet al te veel kunnen betalen. Ken je eigen waarde. Letterlijk en figuurlijk.

Wat als het niet lukt? Bied iets extra’s 

In een onderhandeling moet je allerlei scenario’s klaar hebben. Dus ook eentje voor als het niet lukt. Wat doe je dan? Dan hanteer je de BATNA methode–best alternative to a negotiated agreement. Bij een onderhandeling moet je voor jezelf helder hebben wat je eruit wil halen. Doe eens iets extra’s voor een trouwe opdrachtgever: geef bijvoorbeeld een gratis workshop of een extra brainstormsessie. Met een beetje geluk levert dat zelfs een nieuwe opdracht op.

Tips voor een hoger uurtarief

Een periodieke bijstelling van je uurtarief is niet ‘graaien’ maar juist een teken van een gezonde bedrijfsvoering. Bovendien kun je de verhoging goed onderbouwen omdat je positie, expertise of dienstverlening is veranderd. Wil je nog meer tips voor een hoger uurtarief? Download dan onze nieuwe brochure.

 

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de 9 tips voor een hoger uurtarief via deze link.

 

Download de 9 tips

 

Download de App