FNV ZZP

De do’s en don’ts voor zzp’ers en uurtariefonderhandelingen

Laatste update: 20 juni 2019

De do’s en don’ts voor zzp’ers en uurtariefonderhandelingen

FNV Zelfstandigen pleit voor een marktconform uurtarief, waar je als zzp’er goed van kunt rondkomen en een fatsoenlijk pensioen en AOV voor kunt regelen. Welk uurtarief voor jou van toepassing is, kun je nu eenvoudig berekenen via onze app.

Veel zelfstandig ondernemers, – met name vrouwen – onderschatten zichzelf. Ze schromen om een wat hoger tarief te vragen uit angst de opdracht mis te lopen. Maar het is belangrijk om in jezelf en je kwaliteiten te geloven. En voor kwaliteit mag best betaald worden! 

In dit artikel zetten we een aantal do’s en don’tsuiteen voor een succesvolle uurtariefonderhandeling.

DO - wees helder en leg het uurtarief schriftelijk vast

Fijn, je bent mondeling overeengekomen dat je voor deze klant een nieuwe klus gaat doen. Een uurtarief is wel even kort genoemd, maar je wilt zo snel mogelijk aan de slag. Onze tip is om even een stap op de plaats te maken en de afspraken, inclusief het overeengekomen uurtarief, schriftelijk vast te leggen in een e-mail. Veel beginnende zzp’ers vinden dit lastig, maar het is gewoon een kwestie van goed zakendoen.

DO - volg een cursus onderhandelen

Vind je het lastig om jezelf ‘te verkopen’, overweeg dan eens een cursus onderhandelen te doen. Als lid van FNV Zelfstandigen kun je gratis de cursus ‘Onderhandelen met impact’ volgen. Je kunt je hier vandaag al voor opgeven. https://fnvzzp.nl/zzp-academy/onderhandelen-met-impact. In één middag leer je van professionals de fijne kneepjes van het onderhandelen, zodat jij straks een goed uurtarief kunt uitonderhandelen.

DO - hou rekening met marge

Je gaat natuurlijk niet tegen kostprijs werken, dus houd altijd een veilige marge. Dit is bovendien je onderhandelingsruimte. Je kunt bijvoorbeeld zakken met je uurtarief als je een langdurige opdracht krijgt die je langere tijd van inkomsten voorziet. 

DON’T- je uurtarief door de opdrachtgever laten bepalen

Het is een bekende beginnersfout om tegen een opdrachtgever te zeggen ‘aan welk tarief denkt u zelf? Dit is gevaarlijk: een ervaren onderhandelaar kan een veel te lage prijs noemen dan dat jij waard bent. 

DON’T- korting geven

Klanten willen een goede deal en zullen proberen een korting te bedingen. Begin hier niet aan want in elke volgende onderhandeling zullen ze iets nieuws vragen. Wees voorbereid op de vraag en bedenk van tevoren wat je hen eventueel in ruil kunt aanbieden. Wellicht een extra service of een snelle productlevering. Blijft een potentiële opdrachtgever hameren op korting, vraag je dan af of je misschien niet beter op zoek kunt gaan naar een andere opdracht.

DON’T – misbruik maken van je positie 

Ben je werkzaam in de ICT dan zit je in een bevoorrechte positie. Er is een enorme behoefte aan ICT’ers en dit biedt ruimte om je uurtarief te verhogen. Doe dit wel met beleid en maak geen misbruik van je positie. Op korte termijn levert dit je wellicht meer geld op, maar de relatie kan ook op scherp komen te staan. Hanteer een schappelijk tarief en maak van je klanten ambassadeurs. Zorg ervoor dat ze jou gaan aanbevelen in hun netwerk. Uiteindelijk heb je daar op de lange termijn meer aan. 

Onderhandelen over je tarief hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Als je een beetje stevig in je schoenen staat en je houdt aan bovenstaande do’s en dont’s, krijg je voor je volgende opdracht een marktconform tarief! Meer tips voor een hoger uurtarief lees je in onze nieuwe brochure.


Download de 9 tips