FNV ZZP

Bang voor hoge premies in een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Laatste update: 19 juni 2019

Bang voor hoge premies in een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als het over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaat, doen er veel gruwelverhalen de ronde over hoge premies, onvolledige dekking en onverzekerbare ondernemers. Ben je verloskundige en ouder dan 55? Sorry: dan word je uit je verzekering gegooid tot aan je aow, terwijl je al jaren premie hebt betaald - zo wordt gedacht.

De onrust onder veel zelfstandigen is heel goed te begrijpen. Als je al een krap uurtarief hebt, dan lig je misschien wakker bij de gedachte dat de huidige situatie in de toekomst een verplichting kan worden. Maar dankzij dit akkoord kunnen we juist van die scheve situatie af!

Langdurige ziekte en verlies van inkomsten

Kortdurende ziekte is in de toekomst, net als dat nu is, best op te lossen. De meeste zelfstandigen kunnen wel een paar maanden ziekte overbruggen met een opgebouwde buffer, of omdat ze lid zijn van een broodfonds waarmee je twee jaar ziekte kunt opvangen. Het echte probleem is langdurige arbeidsongeschiktheid en verlies van inkomsten.

De FNV wil een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen. Dat kan alleen bij een verplichting. Verzekeraars krijgen een acceptatieplicht, zelfstandigen een verzekeringsplicht. Op dit moment is 80% niet verzekerd, om welke reden dan ook. Dat is een tikkende tijdbom onder de samenleving.

Kosten

Sommige risico’s kun je eenvoudigweg niet in je eentje dragen. Langdurige ziekte bijvoorbeeld is vanwege de hoge kosten voor de meeste zzp’ers eigenlijk niet op te vangen. Op dit moment is het nog zo dat een stukadoor zich maar tot z’n 55e kan verzekeren en daarvoor €500,- tot €700,- per maand betaalt, terwijl een consultant € 250 per maand betaalt en zich wél tot z’n 68e kan verzekeren.

Recht op goede en betaalbare verzekering
Dat moet anders vinden wij! Iedere werkende, dus ook zzp’ers, heeft recht op een goede en betaalbare verzekering bij arbeidsongeschiktheid. Zo’n betaalbaar vangnet werkt alleen wanneer iedereen meedoet. Een rechtvaardiger stelsel betekent dat alle werkenden solidair zijn met elkaar. Het betekent ook dat een verzekeraar voortaan bepaalde ziektes, aandoeningen, of vormen van arbeidsongeschiktheid niet meer mag uitsluiten. En we willen een verzekering tot aan je aow-leeftijd. Minister Koolmees van Sociale Zaken denkt daarbij aan een publieke regeling. De FNV zit met hem aan tafel en denkt hierover mee.

Dus als lid van de FNV denk en beslis jij ook mee over de uitwerking van het pensioenakkoord en de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.
FNV Zelfstandigen wil bijeenkomsten in het land organiseren waarop we hierover met elkaar kunnen discussiëren.

Wil je nu alvast je ideeën met ons delen? Mail ze dan naar:
communicatie.zzp@fnv.nl.

undefined