FNV ZZP

3 tips voor meer succes voor de startende zzp’er

Laatste update: 27 juni 2019

3 tips voor meer succes voor de startende zzp’er

Het eerste kwartaal van dit jaar telde meer starters dan vorig jaar. Er wordt steeds vaker gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap, en wel om verschillende redenen.

 

Zo concludeerde onderzoeksbureau Panteia eerder dat eigen baas zijn, een gat in de markt vinden, vrijheid, zelfredzaamheid en zelfontplooiing belangrijke drijfveren voor startende zzp’ers zijn. Maar de intentie om voor jezelf te beginnen is één ding, succesvol starten is een tweede. Daarom geven we je drie praktische tips voor een vliegende start:

1. Bereken je uurtarief

Als zzp’er ben je vrij om je eigen uurtarief te bepalen. De hoogte van het uurtarief zou idealiter moeten samengaan met je functieprofiel en opleidingsniveau. Houd met het bepalen hiervan wel rekening met kosten die je maakt en niet-facturabele uren, zoals reistijd, administratie en netwerkbijeenkomsten. Alle kosten betaal je immers van de omzet die je maakt. Ga je starten als zelfstandige en wil je weten wat je uurtarief zou kunnen worden. Download dan onze tarieven app. 

2. Werk altijd met een contract 

Denken dat je geen contract nodig hebt, is één van de grootste valkuilen van startende zzp’ers. Vaak worden er mondelinge afspraken gemaakt en is er door de waan van de dag uiteindelijk niets op papier vastgelegd. Wie heeft daar nu tijd voor? En bovendien, jij denkt dat duidelijk is wat de opdrachtgever van jou verwacht en andersom. Maar wat als die verwachtingen niet met elkaar matchen? Onduidelijkheid hierover kan flink wat ruis veroorzaken en uitmonden in een vervelend conflict. Leg dus je afspraken in een heldere overeenkomst vast.  Lees hierover in dit artikel https://fnvzzp.nl/nieuws/2018/12/een-contract-heb-ik-dat-als-zzp-er-echt-nodig of download onze brochure over contracten en algemene voorwaarden.

3. Ga (gratis) naar de cursus ‘Goed van Start’

Je kunt gratis naar de cursus Goed van Startvan FNV Zelfstandigen, als je op 22 juni een bezoek hebt gebracht aan één van onze stands op de KvK Startersdagen in Den Haag, Eindhoven en Utrecht. Als je je hebt geregistreerd, dan krijg je automatisch een e-mail met dit aanbod. Ben je niet aangemeld maar wil je wel gebruikmaken van dit aanbod, kijk dan op www.fnvzzp.nlonder ‘Cursussen’.

Wat leer je? In één dagdeel bereiden onze juridische adviseurs je voor op de start van je nieuwe bedrijf. Tijdens de cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 •       Contracten
  Hoe stel je een contract op met duidelijke afspraken over je tarief, de werkzaamheden, de duur van de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer?
 •       Algemene voorwaarden
  Waarom heb je algemene voorwaarden nodig en waaraan moeten je algemene voorwaarden voldoen?
 •       Bepalen van je uurtarief 
  Hoe bepaal je als zzp’er je uurtarief? Wat is een goed en marktconform tarief?
 •       Verzekeringen voor zelfstandige ondernemers
  Welke verzekeringen zijn verstandig om af te sluiten en welke wellicht niet?

We bieden verschillende cursussen aan, onder meer in Eindhoven, Den Haag en Utrecht. 
De exacte data, locaties en tijdstippen vind je 
op onze website.

Schrijf je hier in voor de gratis cursus 'Goed van start'.