FNV ZZP

Zelfstandige Roel wil ook een goed pensioen

Laatste update: 15 mei 2019

'Pas de wet maar aan'

Daarom voert hij actie op 29 mei in Amsterdam. Dit is zijn verhaal. 'Wat mij betreft, komt er een collectief pensioenfonds voor zelfstandigen. Pas de pensioenwet daar maar voor aan. Want nu is er te weinig geregeld voor ons.'

Roel Stering gaat naar de pensioenactie op 29 mei van de FNV

‘Er moet een collectief pensioen komen voor zelfstandigen’

Roel Steringa, zelfstandig financieel planner

 ‘Ik werk al twintig jaar als financieel planner. Dat doe ik als zelfstandige. Ik heb me als financieel planner verdiept in hoe pensioenen voor zelfstandigen werken. Zelf heb ik nu een standaard lijfrenteproduct, dat is dus geen standaard pensioen. Ik ben daar ook niet zo tevreden mee, omdat het heel duur is en geen collectief product. Daarnaast zijn de rendementen niet hoog.’

Nu te weinig geregeld voor ons

‘Het zou goed zijn als er een collectief pensioenfonds komt voor zelfstandigen. Daar moet de pensioenwet maar op worden aangepast. Er is te weinig geregeld voor zelfstandigen. Tegenwoordig mag je wel een deel van je pensioen opnemen bij ziekte, maar dat is meer een achterdeur om mensen van inkomen te voorzien bij langdurig ziekte.’

Goed pensioen kost je drie ton

‘Een goed pensioen kost om en nabij de € 300.000. Daar komen de meeste zzp’ers echt niet aan! Mensen met een uurtarief onder de € 40 komen daar nooit aan. Zeker als je niet op tijd begint met sparen. En ook niet als je er geen verstand van hebt. Ik ben op tijd begonnen en heb er verstand van, maar ik kom niet eens in de buurt van die drie ton. Daarom ben ik ook zelfstandige geworden, om mensen daar op te wijzen.’


Wij steunen Roel en alle andere zzp'ers

Wij staan achter Roel. En achter jou en al die andere zzp'ers in Nederland. Want jij verdient een goed pensioen. Iederéén verdient een goed pensioen. Je moet op tijd kunnen stoppen met werken. En dan hoor je te genieten van je oude dag, zonder zorgen over geld. Dat vind jij toch ook? Steun daarom onze pensioenactie, kom ook naar de actiedag op 29 mei.

Meld je meteen aan

Niet naar Amsterdam? Vul dan wel onze petitie in

Kun je niet naar Amsterdam komen? Laat dan in ieder geval weten dat jij een goed pensioen wilt. Dan stappen wij met jouw wensen en die van je collega-zzp'ers naar het kabinet. 

Vul onze petitie in