FNV ZZP

Welke 3 verzekeringen heb ik als zzp’er echt nodig?

Laatste update: 6 mei 2019

Welke 3 verzekeringen heb ik als zzp’er echt nodig?

Als zelfstandig ondernemer moet je veel dingen zelf regelen, waaronder ook je verzekeringen. Vaak worden deze even ‘vergeten’ en dat kan vervelend uitpakken. Als zelfstandige loop je immers dagelijks risico’s die je soms niet kunt overzien. Het gaat dan vooral om de financiële gevolgen van deze risico’s. Jammergenoeg kom je daar vaak pas achter op het moment dat het te laat is.

Wat zijn de must-have verzekeringen?

Je kunt bijna alles verzekeren, maar dat is niet altijd nodig. Als ondernemer doe je zaken voor eigen rekening en risico. Toch is het slim om een aantal verzekeringen wél af te sluiten. Want bedenk je dat de verzekeringen die je privé afsluit, geen dekking geven bij je werk als zzp’er. Als je gaat starten als zzp’er, neem dan (mits je dat kunt veroorloven natuurlijk) in ieder geval deze drie basisverzekeringen:

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als zelfstandig ondernemer ben je hoofdelijk aansprakelijk voor alle kosten. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel een AVB genoemd - aansprakelijkheid voor bedrijven) dekt schade die aan personen of zaken is toegebracht, mits dit binnen de verzekerde hoedanigheid van het bedrijf gebeurt en mits je er aansprakelijk voor bent. Je kunt deze verzekering vergelijken met de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

2. Rechtsbijstandverzekering

Als zzp’er heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Het is een misverstand dat je particuliere rechtsbijstandverzekering je juridische hulp biedt bij zakelijke kwesties. Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering krijg je deze hulp wél. Je betaalt maandelijks een premie die precies is afgestemd op jouw beroepsgroep en jouw risico. 

 

In de meeste rechtsbijstandverzekeringen zit ook juridisch advies en een incassoservice. Dat geldt ook voor je lidmaatschap bij FNV Zelfstandigen. Ook conflicten met leveranciers en afnemers vallen onder de dekking van zo’n verzekering. Let op: een lidmaatschap van FNV Zelfstandigen is geen echte rechtsbijstandsverzekering. Als vereniging staan we onze leden bij in juridische geschillen die gerelateerd zijn aan hun ondernemerschap. Juist om voor leden een zeer voordelig arrangement te bieden, hanteren we daarbij een aantal praktische spelregels (zie het reglement op de website).

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Word je ziek of ben je anderszins uitgeschakeld en kun je tijdelijk je werk niet meer doen, dan heb je als zzp’er geen recht op een uitkering van de overheid door arbeidsongeschiktheid. Je kunt je hier tegen verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Helaas vinden veel zzp’ers deze verzekeringen te duur. Daarom nemen ze bewust een risico en verzekeren zich niet. Ze verwachten niet ziek te worden of tijdens hun ziekte nog wel te kunnen werken. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en de financiële gevolgen zijn vaak groot. Er is een lichtpuntje: er zijn verzekeraars die aantrekkelijke starterstarieven hanteren. De hoogte van de premie hangt deels af van je leeftijd, je beroep en het bedrag waarvoor jij je wilt verzekeren. 

FNV Zelfstandigen heeft voor haar leden diverse kortingen bij verschillende AO-verzekeraars afgesproken. Zo krijg je met een lidmaatschap van FNV Zelfstandigen bijvoorbeeld (tot 10%) korting op een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Centraal Beheer Achmea. Vanwege de samenwerking tussen FNV en Movir krijg je 5% korting op een AOV van Movir. Op www.fnv.nl/zelfstandigenlees je hier meer informatie over.
 

Nog 10 andere verzekeringen

Net als ieder bedrijf is ook iedere ondernemer verschillend. Welke verzekeringen - en de mate waarmee de financiële risico’s worden afgedekt - voor jou het meest van belang zijn, verschilt dan ook vaak per starter en branche. In onze nieuwe brochure helpen we je een eindje op weg door in ieder geval uitleg te geven bij de mogelijkheden voor verzekeringen. Het is aan jou zelf om te beslissen of je je uiteindelijk ook daadwerkelijk wil verzekeren tegen bepaalde risico’s.

Op dinsdag 25 juni van 19 tot 21.30 uur organiseert FNV Zelfstandigen tijdens het ZZP Café Zwolle de mini workshop ‘Zzp’er en de zin en onzin van verzekeren’. Aanmelden hiervoor kan via de link naar de ZZP Academy. 

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download onderstaande brochure dan via deze link.

Download de brochure