FNV ZZP

Voldoe jij al aan de AVG? Voorkom stevige boetes

Laatste update: 10 mei 2019

Voldoe jij al aan de AVG? Voorkom stevige boetes

Op 25 mei 2018 moest iedere ondernemer klaar zijn voor de nieuwe privacywet (AVG). In de AVG staan regels voor het (automatisch) verwerken van persoonsgegevens. Met deze nieuwe wet ben je verplicht om als ondernemer meer maatregelen te treffen wanneer je gegevens over klanten, personeel of andere personen vastlegt.

De nadruk van de nieuwe privacywet ligt op het aantonen dat je je aan de wet houdt. De wet sluit beter aan bij de eisen van de huidige, digitale tijd en geldt voor alle zelfstandig ondernemers. Dus ook wanneer je geen personeel in dienst hebt, of maar een paar klanten hebt. 

Blijf boetevrij

Kort gezegd: je krijgt meer verplichtingen en je moet nu kunnen aantonen dat je je aan de wet houdt. Dat betekent dat je al bij het versturen van een offerte, factuur of een nieuwsbrief rekening moet houden met de wet. Bereid je daarom goed voor en weet waar je je aan moet houden. Zo voorkom je straks dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) je een flinke boete oplegt. 

Twee categorieën overtredingen

De AVG hanteert 2 categorieën overtredingen:

  1.      Overtredingen van fundamentele verplichtingen. Overtredingen van de eerste categorie kunnen worden bestraft met een geldboete van maximaal € 20.000.000,- of 4% van de (wereldwijde) omzet.
  2.      Overtredingen van meer administratief georiënteerde verplichtingen. Voor categorie 2-overtredingen is dit maximaal € 10.000.000,- of 2% van de wereldwijde omzet. Als het percentage van de wereldwijde omzet hoger is dan de genoemde maximale geldboete, dan geldt dat als maximum. Hiervoor is gekozen om ook multinationals aan te sporen de AVG na te leven.

Dit klinkt ernstig, maar gelukkig wordt de soep vaak niet zo heet gegeten als ‘ie wordt opgediend. Als je te goeder trouw aan de slag gaat met de AVG zul je heus niet gelijk met megaboetes van de Autoriteit Persoonsgegevens worden geconfronteerd. In de regel krijg je eerst waarschuwingen. Er worden alleen boetes uitgedeeld als er kwade wil in het spel is.

Handige checklist

In onze brochure lees je wat de impact van de nieuwe AVG is op zelfstandigen zonder personeel. Als je dit boekje uit hebt, weet je of jij AVG-proof bent. We wensen je veel succes met ondernemen!

Heb je meer handen en voeten nodig?

Op 21 en 22 mei organiseert FNV Zelfstandigen voor leden de training ‘Privacy management in de praktijk’, waarin je bijvoorbeeld leert waar je op moet letten bij je klantenbestanden en hoort wat je wel en niet kunt doen op je website en met je offertes en nieuwsbrieven.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download onderstaande brochure dan hier.

undefined