FNV ZZP

Verzekeringen voor zelfstandigen: 3 grote misverstanden

Laatste update: 14 mei 2019

Verzekeringen voor zelfstandigen: 3 grote misverstanden

Wist je dat ons land wereldkampioen ‘verzekeren’ is? De doorsnee Nederlander besteedt meer dan 4% van z’n inkomen aan verzekeringen en we hebben gemiddeld acht verschillende polissen. Dat is meer dan in welk land ook. Maar bij zelfstandig ondernemers ligt het net een beetje anders.

Daar wordt soms wat te licht over verzekeringen gedacht. Vandaar dat we in dit blogartikel 3 grote misverstanden over verzekeringen uit de weg willen ruimen. 

Mijn particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt het wel

Verzekeringsmaatschappijen maken onderscheid tussen zakelijk en privé. Jouw privé-aansprakelijkheidsverzekering is dus niet geldig als je aan het werk bent. Voor alle zakelijke activiteiten moet je in principe een aparte verzekering afsluiten. 

Laat je dus per ongeluk een glas water vallen over de laptop van je klant, dan ben je daar met alleen een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet voor verzekerd. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade onder werktijd wel.

Wist je trouwens dat 1 op de 4 ondernemers wel eens aansprakelijk wordt gesteld voor schade? De kosten kunnen flink oplopen, en veel ondernemers hebben geen buffer van waaruit ze de claims kunnen betalen. Dan biedt een aansprakelijkheidsverzekering uitkomst. 

AOV? Mij overkomt toch niets, ik neem het risico

Je denkt wellicht dat jou niets ernstigs overkomt, maar ziektes kun je helaas niet uitsluiten. Een klein griepje is voor de meeste zzp’ers nog wel te overbruggen, maar wat als je bijvoorbeeld drie maanden of nog langer uit de running bent? De meeste zelfstandigen hebben hiervoor geen financiële buffer opgebouwd en kunnen in de bijstand belanden. De AOV dekt het risico wanneer je geen inkomsten meer hebt bij langdurige ziekte. Je krijgt maandelijks een bedrag uitgekeerd, ter compensatie van de inkomsten die je misloopt omdat je niet kunt werken.

Mijn rechtsbijstandverzekering beschermt me tegen alle claims

Als ondernemer moet je ook voorbereid zijn op conflicten met klanten, werknemers of leveranciers. In het geval van juridische problemen kun je in de meeste gevallen gebruikmaken van je rechtsbijstandsverzekering. Als je lid bent van FNV Zelfstandigen kun je dus bij de FNV terecht. Maar het is ook belangrijk dat je voor goed juridisch advies terecht kunt als er nog geen echte problemen zijn. Met een lidmaatschap van FNV Zelfstandigen kun je ook daarvoor bij de FNV terecht. Een rechtsbijstandverzekering voor zelfstandigen -kortweg ook wel RvB genoemd dekt de kosten voor juridische bijstand. Let er goed op dat een privé rechtsbijstandsverzekering niet de schade voor je zakelijke aangelegenheden dekt. Dus raak je in een zakelijk conflict verzeild, waarbij je juridische bijstand moet inschakelen, dan wordt dat alleen gedekt door een rechtsbijstandsverzekering voor bedrijven. Wanneer je lid bent van FNV Zelfstandigen is dit gedekt.

 

 

Op dinsdag 25 juni van 19 tot 21.30 uur organiseert FNV Zelfstandigen tijdens het ZZP Café Zwolle de mini workshop ‘Zzp’er en de zin en onzin van verzekeren’. Aanmelden hiervoor kan via de link naar de ZZP Academy.

 

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download onderstaande brochure dan hier.

Download de brochure