FNV ZZP

Succesvol starten als zzp’er. Hoe doe je dat?

Laatste update: 13 mei 2019

Succesvol starten als zzp’er. Hoe doe je dat?

Het aantal zzp'ers in Nederland groeit explosief. In 2018 startten maar liefst 168.000 zzp'ers (dat is 15% meer dan in 2017!). Helaas is niet iedereen even succesvol en veelzzp'ers houden het binnen een aantal jaar weer voor gezien. De redenen hiervoor zijn lopen uiteen, maar er is ook een algemene deler.

 

Zzp’ers zijn namelijk gewend om het alles zelf te doen. Succes delen ze graag, maar over falen wordt vaak uit schaamte gezwegen. Terwijl je juist van fouten kunt leren. Die van jezelf of die van een ander. Hier een aantal adviezen.

Sta open voor hulp

De paradox van ondernemen is dat je aan de ene kant naar niemand hoeft te luisteren en lekker je eigen gang kunt gaan. Dat wil niet zeggen dat je Oost-Indisch doof moet zijn voor (goed bedoelde) kritiek. Kritiek is essentieel om jezelf en je dienstverlening te verbeteren. Vraag om hulp of sta er in ieder geval open voor. 

Hulp van collega zzp’ers

Tegenwoordig zijn er genoeg websites, LinkedIn groepen en netwerkgelegenheden[LH|MP1] waar je andere zelfstandig ondernemers kunt treffen. Ga actief op zoek naar fora en groepen waar je inspiratie kunt vinden. Je doet er kennis op, maar vergroot tegelijkertijd je netwerk. 

 

Hulp van de Kamer van Koophandel

Als je een eigen bedrijf start, moet je je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Zij kunnen je als startende zzp’er op weg helpen met informatie, inspiratie en evenementen. Driemaal per jaar organiseren ze op verschillende locaties de Starterdagen waar bezoekers kosteloos informatie verkrijgen via diverse stands en workshops. Bekijk deze video voor een sfeerimpressie van zo’n Startersdag https://youtu.be/meGhtHQ3FmQ.

Hulp van FNV Zelfstandigen- stappenplan startende zzp’er

Ook FNV Zelfstandigen is aanwezig op de Startersdagen om zzp’ers van dienst te zijn. Er zijn veel belangrijke zaken die je moet regelen. En dan kan het lastig zijn om overzicht te houden in de jungle aan informatie. Heb je wellicht geen tijd om langs te komen op de stand, maar wil je wel meer informatie hoe je kunt starten? Download dan ons handige stappenplanvoor de startende zzp’er. Dit plan beschrijft in zes stappen waar je aan moet denken als je van start gaat als zelfstandig ondernemer. Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan hier.

Gratis cursus voor startende zzp’ers 

Wil je meer hands-on begeleiding, dan kun je gratis naar onze cursus Goed van Start. Heb je je ingeschreven bij onze stand of ben je lid dan is de cursus kosteloos. In 1 dagdeel bieden onze juridische adviseurs je een goede voorbereiding op de start van je bedrijf.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 •       Contracten
  Hoe stel je een contract op met duidelijke afspraken over je tarief, de werkzaamheden, de duur van de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer?
 •       Algemene voorwaarden 
  Waarom heb je algemene voorwaarden nodig en waaraan moeten de algemene voorwaarden voldoen?
 •       Bepalen van je uurtarief 
  Hoe bepaal je als zzp’er je uurtarief? Hoe bepaal je wat een goed en marktconform tarief is?
 •       Verzekeringen voor zelfstandige ondernemers 
  Welke verzekeringen zijn verstandig om af te sluiten en welke wellicht niet?

Daarnaast is er uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen.

Waar wil jij de training volgen?

Je kunt de training in verschillende plaatsen volgen. De training duurt 1 dagdeel, van 10.00 - 14.00 uur (op 7 maart in Utrecht vindt de training plaats van 13.30 tot 17 uur). Op het aanmeldformulier kun je bij het veld 'Selecteer een datum' aangeven op welke locatie je de training wilt volgen.

Plaats en datum

 

Den Haag

5 juli 2019 | 10-14 u. 

Eindhoven

5 juli 2019 | 10-14 u.

Utrecht

12 juli 2019 | 10-14 u.

 

Onze zzp-cafe's vind je hier