FNV ZZP

Freelance journalisten zetten belangrijke stap in rechtszaak tegen De Persgroep

Laatste update: 21 mei 2019

Freelance journalisten zetten belangrijke stap in rechtszaak tegen De Persgroep

De freelance (foto)journalisten Britt van Uem (Tubantia) en Ruud Rogier (Brabants Dagblad) zetten een belangrijke stap in de rechtszaak tegen De Persgroep. Inzet van de rechtszaak is een billijk tarief dat in overeenstemming is met wat journalisten in vast dienstverband verdienen.

Nu krijgen deze freelancers gemiddeld 16,50 euro per uur, terwijl (foto)journalisten in vast dienstverband met een vergelijkbare staat van dienst 60 à 80 euro per uur verdienen. In het tussenvonnis dat vandaag verscheen geeft de rechter aan dat het voor de bepaling of een vergoeding al dan niet billijk is het relevant is wat een freelance (foto)journalist per uur aan een opdracht verdient. Nu betalen media niet per uur maar per woord of per foto of foto-opdracht. Relevant is volgens de rechter ook wat journalisten in loondienst voor datzelfde werk verdienen. Dat de rechter deze twee omstandigheden mee laat wegen bij het bepalen van een billijke vergoeding is nieuw.

Gebruikelijke tarieven

Nog een omstandigheid waar de rechter naar kijkt bij de beoordeling of een tarief billijk is, is wat er qua tarieven gebruikelijk is in de markt. De rechter geeft aan daar nu nog niet voldoende zicht op te hebben. Van Uem en Rogier krijgen daarom tot 14 juni 2019 de gelegenheid om aan te tonen dat de tarieven die zij van De Persgroep krijgen niet marktconform zijn. Ook De Persgroep moet stukken aanleveren. Daarna krijgen partijen vier weken na 14 juni de tijd om te reageren op de nadere in geding gebrachte stukken van de andere partij. Uiterlijk 12 juli mogen partijen dus op elkaars stukken reageren en daarna bepaalt de rechter hoe de procedure verder gaat.

Voorlopig goed nieuws

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) hebben Van Uem en Rogier ondersteund bij deze rechtszaak. NVJ en NVF secretaris, Rosa García López: ‘Dit is voorlopig goed nieuws voor Van Uem en Rogier die hun nek hebben uitgestoken. De rechter maakt inzichtelijk waar hij een billijke vergoeding op baseert. Dat hij erkent dat het relevant is wat een freelancer per uur overhoudt is pure winst. Stuksprijzen zijn op zichzelf volgens de rechter niet bepalend er moet volgens hem naar alle omstandigheden worden gekeken. Hieronder valt ook wat een journalist op basis van een stukspijs per uur overhoudt. Dat de rechter daarnaast ook erkent dat er een verband is tussen de verdiensten van een journalist in vast dienstverband en een freelancer is ook pure winst.’ 

Belangrijke eerste stap

‘Van Uem en Rogier hebben een belangrijke eerste stap gezet. Deze twee freelance journalisten deden een beroep op de Wet Auteurscontractenrecht. Die is bedoeld om de positie van de maker te verbeteren en dus de marktmacht aan te pakken. Deze wet geldt nu bijna drie jaar. Dit is de eerste rechtszaak die hierover gevoerd wordt. Uit dit vonnis blijkt dat de rechter de mogelijkheden die de Wet Auteurscontractenrecht biedt aangrijpt om de onderhandelingspositie van individuele freelancers ten aanzien van grote exploitanten zoals De Persgroep te verbeteren. Dat is een gunstig teken.’, aldus Garciá López.

Benieuwd naar wat jouw marktconforme uurtarief is? Download onze app en bereken het!

Download de App