FNV ZZP

Effectief onderhandelen als een pro met deze 4 tips

Laatste update: 6 mei 2019

Effectief onderhandelen als een pro met deze 4 tips

‘Onderhandelen’ klinkt best heftig en hoogdravend, maar in feite onderhandel je de hele dag door. Met je partner, met je kinderen. Als jij de vuilnis buiten zet, dan ruim ik de vaat in. Je mag nog een half uurtje gamen als je nu je bord leeg eet.

Eigenlijk is het meer ruilhandel: voor wat hoort wat. En als rasechte Nederlander zit de handelsgeest in je bloed. Toch vinden we het in de praktijk lastig om voor onszelf te onderhandelen. In de nieuwe cursus Onderhandelen met impacthelpen wij je om te leren onderhandelen als een pro. 

4 onderhandelingstips

Als zelfstandig ondernemer ontkom je er niet aan om te onderhandelen. Over je tarief, de offerte, de oplevertermijn, en noem maar op. En dat is een stuk lastiger als je dit voor jezelf doet en wellicht bang bent de opdracht te verliezen. Gevoelens van onzekerheid, angst om te overvragen en een gebrek aan zelfvertrouwen steken dan de kop op. Dat is jammer, want je bent dan ongewild dief van je eigen portemonnee. Zo hebben veel zelfstandigen hun uurtarief nog niet verhoogd, terwijl het nu de juist tijd is om dit te doen. Dus onderhandel voor wat je waard bent en volg deze vier tips.

  1.     Wees optimistisch

Ga erin met een positieve mindset. Geloof in je eigen kunnen en heb vertrouwen dat het je gaat lukken. Zorg er ook voor dat je dit uitstraalt. Klanten die al langer dan jij aan de andere kant van de onderhandelingstafel zitten, zien en voelen feilloos aan waar voor hen winst te behalen is. Oogcontact, lichaamstaal en wat je zegt zijn van groot belang.

 

  1.     Bereid je goed voor

Ga nooit blind de onderhandelingen in. Failing to plan, is planning to fail. Zie de onderhandeling als een lastig gesprek waarin je vooraf bepaalt wat je einddoel is, welke tegenwerpingen er zou kunnen zijn en hoe je die pareert.

 

  1.     Overtuig met feiten

Bedenk dat het om een zakelijke onderhandeling gaat en daar tellen alleen de feiten. Laat gevoelens en emotie zoveel mogelijk buiten de deur. 

 

  1.     Luister goed

Voor onderhandelen heb je vooral goede communicatieve vaardigheden nodig. Je moet goed kunnen luisteren. Wat wil de klant en hoe kun jij daarbij helpen. Zorg ervoor dat je altijd op zoek gaat naar een win-win situatie. Als de klant dit ook zo ervaart, dan kun je sneller punten scoren.

 

Meld je aan voor de cursus

Als je lid bent van FNV Zelfstandigen kun je gratis deelnemen aan deze cursus. Ben je nog geen lid maar wil je wel deelnemen? Word dat dan hier. Hier nog even kort op een rij enkele details:

Locatie
FNV Zelfstandigen, Varrolaan 100, Utrecht. Je kunt onder het pand parkeren. 
Openbaar vervoer: Neem vanaf Utrecht CS bus 28 of 18 (halte Rijnsweerd Noord).

Data
De datum waarop deze cursus plaatsvindt zijn:

  •       11 oktober 2019, 10:00 – 16:00 uur (Utrecht)