FNV ZZP

Dé 6 redenen waarom je nu je uurtarief moet verhogen!

Laatste update: 28 mei 2019

Dé 6 redenen waarom je nu je uurtarief moet verhogen!

Wie zou niet de kans grijpen om twee euro of meer bij zijn uurtarief op te tellen? Over een jaar gezien, brengt dit best wat extra cash in het laatje. En de tijd is er nu rijp voor, omdat de economie groeit en de arbeidsmarkt dit toelaat. Toch heeft slechts 10% van de zelfstandigen dit het afgelopen jaar gedaan.

 

Wees geen dief van je portemonnee en grijp deze financiële kans! Schroom niet en verhoog je uurtarief! In dit artikel geven we je hiervoor zes belangrijke redenen.

1. Economie groeit

Een hoger uurtarief voor zelfstandigen in 2019 sluit aan op de verwachte economische groei van 2,7%. Het Centraal Planbureau voorspelt hierdoor een stijging in koopkracht van rond de 1,5%. Dit betekent dat jouw klanten hoogstwaarschijnlijk meer te besteden hebben. Dit is dus een uitstekende kans om je tarief op te schroeven.

2. Inflatie stijgt

Het Centraal Planbureau geeft ook aan dat de inflatie met 2,3% zal stijgen dit jaar. Als je niet een jaarlijkse inflatiecorrectie doorvoert, verdien je jarenlang hetzelfde en daarom dus alsmaar een beetje minder. En dit komt vaker voor dan je denkt. Zeker als je al jarenlang voor dezelfde opdrachtgever werkt tegen hetzelfde tarief.

3. Meer werkervaring

Als je in loondienst werkt, ga je door de jaren heen ook meer verdienen. Je krijgt immers meer ervaring en zal daarom sneller en efficiënter kunnen werken dan iemand die net begint. Datzelfde geldt ook voor jou als zzp’er. Opdrachtgevers betalen graag wat meer voor ervaring en kwaliteit. Ook kan het zijn dat je je hebt gespecialiseerd in een niche, waardoor je gerust een hoger bedrag kunt vragen.

4. Krapte op de arbeidsmarkt

Zeker in de IT, de bouw en het onderwijs is er grote vraag naar professionals. Als de krapte toeneemt, biedt dit ruimte voor een hoger tarief. Opvallend is dat weinig zzp’ers ook daadwerkelijk gebruik maken van deze marktwerking. Werk je in een van deze sectoren dan is er enorme behoefte aan jouw vaardigheden en kun je hiervan profiteren door iets meer per uur te vragen.

5. Verwachte stijging btw-tarief van 6% naar 9%

Het kabinet heeft het lage btw-tarief van 6% naar 9% verhoogd. Hierdoor zullen je kosten voor eten en drinken zeker stijgen. Daarnaast gaan ieder jaar de zorgkosten (de inkomensafhankelijke zorgbijdrage) omhoog en kost energie je dit jaar ook meer dan eerdere jaren. Allemaal factoren waar je rekening mee moet houden en die je kunt verdisconteren in je uurtarief.

6. Omdat je het verdient

Werk je in loondienst, dan ga je (afhankelijk van je functioneren) vaak ieder jaar een stapje meer verdienen in je schaal. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in een functioneringsgesprek een hoger salaris uit te onderhandelen. Als zzp’er ben je je eigen werkgever, dus als je salarisverhoging wilt, dan zul je dit zelf moeten regelen. En dat kan in kleine stapjes, want een loonsverhoging van twee euro (per uur, klant of opdracht) zal op jaarbasis ook extra inkomsten opbrengen.

 

Download de App