FNV ZZP

Drie veel gestelde vragen over aansprakelijkheid bij zzp’ers

Laatste update: 16 februari 2021

Drie veel gestelde vragen over aansprakelijkheid bij zzp’ers

Ben je in loondienst dan is je werkgever verantwoordelijk voor de schade die jij veroorzaakt. Als zzp’er ben je zelf werkgever, dus hoe zit het dan met de schade die je toebrengt tijdens of als gevolg van het werk dat jij uitvoert?

De toenemende claimcultuur in Nederland zorgt ervoor dat steeds meer zzp’ers zich dit afvragen. In dit blogartikel geven we antwoorden op drie vaak gestelde vragen. 

Wat is het verschil tussen een WA- en AVB-verzekering?

Als particulier heb je een wettelijk aansprakelijkheidsverzekering (WA) die je dekt als je bijvoorbeeld wijn morst op het kostbare Perzische tapijt van je tante. Mors je een glas water op de iPad van je klant, dan kun je dit niet verhalen op je WA. De verzekering maakt namelijk een verschil tussen jou als particulier en als ondernemer. Je zult dus hiervoor een zogenaamde bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) moeten afsluiten.

Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? 

• schade veroorzaakt door jouw werkzaamheden of van een medewerker

• schade veroorzaakt door je producten

• schade aan spullen van een medewerker

• schade aan materiaal dat je huurt of leent

• schade aan gebouwen

 

Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet?

• Het geven van verkeerd advies. Hiervoor heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig

• Schade aan jezelf of je bedrijf

• Schade of kosten die je maakt om je dienst of product opnieuw te leveren

• Milieuschade op een bedrijfsterrein

• Schade veroorzaakt door opzet en roekeloosheid

• Schade veroorzaakt door een motorrijtuig, vaartuig of drone

 

Het Informatiecentrum Wettelijke Aansprakelijkheid geeft onafhankelijke informatie over aansprakelijkheid van eenmanszaken. Vrijwel ieder aspect komt aan bod, zo kun je er objectieve informatie vinden over de verschillende dekkingen van een aansprakelijkheidsverzekering. Ook worden veelgestelde vragen omtrent aansprakelijkheidsverzekeringen en zzp'ers beantwoord. 

Verzekeringen en zzp’ers

Zakelijk en privé lopen bij zzp’ers geregeld door elkaar en bij verzekeringen kan dat best ingewikkeld zijn. Onthoud in ieder geval dat je particuliere verzekering je niet dekt tegen zakelijke risico’s en dat je hiervoor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten. Deze is overigens niet verplicht, al zullen veel opdrachtgevers wel degelijk van je verlangen dat je er een hebt afgesloten. Voor de meeste zzp’ers is deze basisverzekering afdoende, omdat hun grootste risico het risico op materiële schade en schade aan personen betreft. Wil je weten welke verzekeringen je nog meer aan te raden zijn? Download dan onze brochure.

Op dinsdag 25 juni van 19 tot 21.30 uur organiseert FNV Zelfstandigen tijdens het ZZP Café Zwolle de mini-workshop ‘Zzp’er en de zin en onzin van verzekeren’. Aanmelden hiervoor kan via de ZZP Academy.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download onderstaande brochure dan hier.

Download de brochure