FNV ZZP

Meeste zelfstandigen verwachten meer omzet

Laatste update: 9 april 2019

Maar ook grote groep ontevreden zzp'ers

Meer omzet. Dat verwachten de meeste zelfstandigen voor de komende 3 jaar. Veel van hen zagen de afgelopen jaren al een stijging.

Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). Die keek naar de groeiambities en de groeibelemmeringen van zzp’ers en mkb’ers in de afgelopen 3 jaar.

Helft van zelfstandigen had meer omzet

Bijna de helft van de zelfstandigen (45%) zag zijn omzet toenemen. Voor de volgende 3 jaar denkt meer dan de helft (64%) dat dit weer gebeurt.

Grootste uitdaging: voldoende klanten en buffer

Hun grootste uitdaging is het hebben van voldoende klanten en een financiële buffer. Verder het bepalen van het juiste uurtarief en het hebben van genoeg ontwikkelcapaciteit voor een nieuw product of een nieuwe dienst.

Maar ook veel ontevreden zzp’ers

Tegenover de positieve verhalen staat dat een heleboel zelfstandigen het zwaar hebben. Zij zijn ontevreden over hun inkomen en zagen hun omzet de afgelopen jaren juist dalen (23%).

Kwart gaat liever in loondienst werken

Zeker een kwart van de zzp’ers zou zelfs liever helemaal of voor een deel in loondienst werken. Dat zijn vooral ondernemers met een vrij jong bedrijf.

Zij vinden moeilijk opdrachtgevers

Zij hebben moeite om opdrachtgevers te vinden. ‘En dat zorgt er weer voor dat ze moeite hebben het hoofd boven water te houden’, zegt Peter Bargon, van de KvK tegen RTL Z.

Groep is noodgedwongen zzp’er

Wat ook meespeelt, volgens Bargon, is dat een groep noodgedwongen werkt als zzp’er. ‘Zij missen soms ondernemingsvaardigheden, zoals factureren, achter betalingen aangaan en netwerken.’

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in de tweede helft van 2018 in het KvK Ondernemerspanel. Bijna 1.500 ondernemers deden mee, waarvan een klein 800 zzp’ers en ruim 700 mkb’ers.