FNV ZZP

Eenvoudig je zzp-belastingaangifte volgens Pippi Langkous

Laatste update: 9 april 2019

Eenvoudig je zzp-belastingaangifte volgens Pippi Langkous

Je bent ooit voor jezelf begonnen omdat je onafhankelijk wilde zijn, zelf je zaakjes van A tot Z wilde regelen. Daar horen administratie en belastingaangifte ook bij. Hoewel belastingaangifte niet het meest populaire onderdeel van het zelfstandig ondernemerschap is, hoef je dit echt niet uit te besteden.

Met de juiste informatie is het helemaal niet zo moeilijk om zelf je belastingaangifte te doen.

Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast

Een beetje flauw wellicht, maar menigeen is er mee grootgebracht. Als je altijd beren op de weg ziet en je glas halfleeg is, durf je geen risico’s te nemen. Neem daarom een voorbeeld aan Pippi Langkous en haar motto: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’. En aangezien je al eens een sprong in het diepe hebt genomen om voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen, moet die belastingaangifte een eitje zijn, toch?

Een goede administratie is het halve werk

Vooral zzp’ers met een nette administratie of een goed boekhoudprogramma, kunnen best zelf hun belastingaangifte doen. De Belastingdienst wil drie dingen van je weten: je inkomsten, je kosten en je aftrekposten. Hoe beter je administratie is, des te makkelijker het wordt om zelf aangifte te doen.

De Belastingdienst doet voorwerk

Daarbij komt dat de Belastingdienst best veel voorwerk doet. Als het tijd is om aangifte te doen, weet de Belastingdienst je te vinden en krijg je bericht. Vervolgens download je hun aangifteprogramma en vul je de gevraagde gegevens in. Bij iedere vraag kun je via de helpfunctie meer informatie vinden. 

FNV Zelfstandigen biedt helpende hand

In ons kenniscentrum vind je vijf nieuwe brochures, checklists en rekentools over belastingen aan. Daarnaast bieden we workshops aan om je op weg te helpen. Je leert over de diverse aftrekposten en aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervan gebruik te maken.

Uitbesteden kost geld

Een account inschakelen kost natuurlijk geld. Het is dus sowieso goedkoper om het zelf te doen. Bovendien krijg je op deze manier meer inzicht in de werking van je onderneming en houd je meer grip op je financiën.

Eigenlijk zijn alle zzp’ers wel een beetje Pippi Langkous. Net als Pippi doen zzp’ers waar ze zin in hebben en doen ze alles op hun eigen manier. Pippi weet voor elk probleem een unieke oplossing te vinden. En ze is daarbij een meesteres om nieuwe kansen te creëren. Dus neem een voorbeeld aan Pippi en ga voortaan zelf je aangifte doen!


Ben je lid van FNV Zelfstandigen? download de documenten dan via deze link. Ben je nog geen lid? Klik dan op deze button:


Zelf aangifte doen IB 2018