FNV ZZP

Dit zijn 7 manieren om als zelfstandige in je pensioen te voorzien

Laatste update: 9 april 2019

Dit zijn 7 manieren om als zelfstandige je pensioen te voorzien

Als werknemer is het al knap lastig om goed je pensioen te regelen. Veel mensen hebben te maken met een pensioentekort dat ze op één of andere manier moeten zien aan te vullen. Zelfstandigen staan voor een nóg grotere taak, omdat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het spaarpotje voor later.

Het is slim om daar nu al over na te denken. In dit artikel geven we je 7 manieren om een goed zzp pensioen op te bouwen.

 

1. Sparen op je bankrekening  

Wie de huidige rentetarieven erop naslaat, weet dat de rente op dit moment enorm laag staat (0,0%). Dat maakt dat geld sparen op een spaarrekening niet veel opbrengt. Sterker nog: als je boven het belastingvrije spaarbedrag komt (het ‘heffingsvrije’ vermogen van 30.360 zonder partner en 60.720 met partner), kost het je zelfs geld. Ook is het zo dat je je spaargeld eerst moet ‘opeten’ wanneer je onverhoopt geen inkomen hebt. 

2. Aflossen van je hypotheek 

Voor wie een eigen huis heeft, kan de aflossing van de hypotheek een goede manier zijn om een potje voor de oude dag op te bouwen. Wanneer je - tegen de tijd dat je met pensioen gaat - geen of veel minder woonlasten hebt, heb je ook veel minder geld nodig om goed te kunnen leven. 

Het nadeel dat hier aan zit, is dat als je -om wat voor reden dan ook – geen inkomen meer verdient, je vermogen hebt. In dat geval moet je dus eerst je huis (dat je als pensioen had gereserveerd) ‘opeten’ voordat je in aanmerking komt voor een uitkering. Kies je dus voor aflossing, spreid dan het risico en stop niet al je spaargeld in de aflossing van je hypotheek.

3. Voortzetten van je pensioen 

Bij een aantal pensioenfondsen kun je (nadat je als werknemer in dienstverband pensioen hebt afgedragen) je pensioen vrijwillig voortzetten als zelfstandige. Geldt dit voor jou, dan kun je hiernaar informeren bij het pensioenfonds waarbij je aangesloten was. Je betaalt dan wel zowel werkgeversdeel als werknemersdeel. 

4. Je bedrijf verkopen 

Als zelfstandige kun je je bedrijf als pensioen zien. Door je naam, je klantenbestand en je dienst of product te verkopen, kun je voorzien in je pensioen. Maar realiseer je goed hoeveel je bedrijf (tegen die tijd) waard is en bedenk of dat genoeg is. Spreid je kansen ook hierin!

5. Investeer in waardevolle zaken 

Bezittingen zoals vastgoed, goud of diamant hebben waarde. Het idee is enerzijds dat je investeert in zaken waarvan je verwacht dat die in waarde toenemen, zodat je je bezit later met meer waarde kunt verkopen; en aan de andere kant kan bezit vaak rendement opleveren. Zoals bijvoorbeeld een pand dat je verhuurt. 

6. Beleggen

Ook beleggen is een vorm van investeren. Bij beleggen ben je voor een klein deel eigenaar van bijvoorbeeld een bedrijf. Je kunt ook beleggen in bijvoorbeeld indexfondsen, waarbij je eigenaar wordt van heel veel stukjes bedrijf tegelijkertijd. En natuurlijk wil je graag dat je beleggingen in waarde stijgen, zodat je ze later met meer waarde kunt verkopen. Ze kunnen echter ook in waarde dalen, dus wees je ook bewust van de risico’s.

7. Een lijfrente kopen

Lijfrente is een brede term waaronder banksparen en bankbeleggen vallen. Wanneer je als zzp’er een goed pensioen wilt opbouwen, dan is dit één van de meest voor de hand liggende manieren. Vanwege de fiscale aftrekbaarheid van de inleg (je opgebouwde geld is nu niet belast, maar de uitkering is straks wel belast) en omdat je dit potje niet hoeft op te eten als je onverhoopt geen inkomen hebt.

Je kunt naast de eerdergenoemde mogelijkheden voor pensioenopbouw onder voorwaarden ook een deel van je winst reserveren voor je oude dag. Deze aftrekpost wordt de Fiscale Oudedagreserve (FOR) genoemd. 

Wil je meer weten over hoe je het beste je pensioen kunt opbouwen of berekenen hoeveel geld jij later nodig hebt? Download dan onze nieuwe brochure hierover.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? download de documenten dan via deze link.

 

Download de brochure