FNV ZZP

Burgerservicenummer zzp'er moet voor 2020 écht uit btw-nummer

Laatste update: 9 april 2019

Burgerservicenummer zzp'er moet voor 2020 écht uit btw-nummer

Vorig jaar redde de Belastingdienst het niet om het burgerservicenummer (bsn) voor 1 januari 2019 uit het btw-nummer van zzp'ers te halen, maar uiterlijk voor 1 januari 2020 moet dat wél gebeurd zijn.

Dat is het oordeel van de rechtbank in Amsterdam afgelopen donderdag. Daarmee lijkt de Autoriteit Persoonsgegevens aan het langste eind te trekken in het juridische geschil met het ministerie van Financiën, dat enkele jaren in beslag heeft genomen.

Verwerkingsverbod

Afgelopen december legde de Autoriteit Persoonsgegevens een zogeheten verwerkingsverbod op aan minister Wopke Hoekstra. Hij wordt door de gegevensbeschermingsautoriteit verantwoordelijk gehouden voor het verhoogde risico op identiteitsfraude, waarbij buitenstaanders in dit geval het bsn gemakkelijk via een btw-nummer kunnen achterhalen en misbruiken. Deze cijferreeks is verwerkt in het btw-nummer van zzp'ers en ondernemers dat op facturen en websites vermeld moet worden.

Volgens juriste Isabelle Wárlám is het systeem niet verenigbaar met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet AVG (UAVG). 'Voorheen was dit in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)', aldus de advocate, die het de afgelopen jaren in de rechtszaal tegen het ministerie opnam. Voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder al te kennen dat de Belastingdienst 'dit nu met voorrang [moet] oppakken'.

Continuïteit

Hoewel staatssecretaris van Financiën Menno Snel april vorig jaar al onderzoek liet doen naar de mogelijkheden om dit systeem aan te passen, stuitte hij ook op veel verzet. Tegenstanders binnen het ministerie waarschuwden dat een wijziging 'de continuïteit van het proces van btw-heffing' in gevaar kan brengen.

Voor 1 januari 2020 moet de Belastingdienst niet alleen zorgen dat het bsn uit het btw-nummer verdwijnt, ook moeten er nieuwe btw-nummers toegekend worden aan de ruim 1,2 miljoen parttime en fulltime zzp'ers in Nederland.

Bron: FD