FNV ZZP

Zzp'ers gebruikt door rechtsbijstandsverzekeraars

Laatste update: 5 maart 2019

Voor veel te lage vaste bedragen

Te gek voor woorden. Wij hebben geen goed woord over voor de stiekeme handel van rechtsbijstandsverzekeraars in dossiers van hun klanten. Zij besteden zaken uit aan externe juristen. Deze zelfstandigen moeten de boel afhandelen voor niet meer dan € 425 per dossier.

Het consumentenprogramma Radar van AVROTROS bracht dit naar buiten na eigen onderzoek.

Rechtsbijstandsverzekeraars als Achmea, ARAG, DAS en SRK sluizen zaken van mensen die bij hen zijn verzekerd door naar onderaannemers. Die besteden ze weer uit aan zzp’ers. Deze zelfstandigen krijgen een vast bedrag van tussen € 375 en € 425. Hoe moeilijk de zaak ook is.

Te gek voor woorden, vinden wij

‘Het is te gek voor woorden’, reageert Irene van Hest van FNV Zelfstandigen, ‘dat je als rechtsbijstandsverzekeraar handelt in dossiers van mensen die bij jou een verzekering hebben afgesloten. En dan een fixed fee betalen voor een dossier!’

Dit leidt tot heel lage uurtarieven

Het gaat volgens haar ook nog eens om erg lage bedragen. ‘Voor € 425 heb je normaal een advocaat voor hooguit 2 tot 3 uur. Van zo’n tarief kun je echt niet procederen.’ En dat is niet alleen slecht voor de cliënt maar ook voor de zelfstandig juristen. ‘Dit soort fixed fees leidt per saldo tot heel lage uurtarieven.’

Verplicht zwijgen over overeenkomst

Omdat het vaste bedrag zo laag is, raden de verzekeraars hen aan om zeker 50 zaken te behandelen en er 5 per dag aan te nemen, meldt Radar. De zzp’ers mogen niks zeggen over hun overeenkomst met een rechtsbijstandsverzekeraar. Ze werken verplicht op briefpapier van de verzekeraars.

2,7 miljoen huishoudens verzekerd

Zo’n 2,7 miljoen Nederlandse huishoudens hebben een rechtsbijstandsverzekering, meldt Radar. Je schakelt zo’n verzekering in bij bijvoorbeeld een geschil in je werk of bij een verkeersongeluk.