FNV ZZP

Wel of geen AOV? Koolmees wil dat je bewust kiest

Laatste update: 28 maart 2019

Wel of geen AOV? Koolmees wil dat je bewust kiest

Verzeker jij je wel of niet tegen arbeidsongeschiktheid? Wat je antwoord ook is, laat het een bewuste keuze zijn. Dat vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij gaat je hierbij een handje helpen.

De minister wil dat je als zelfstandige op tijd nadenkt over een zogeheten AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering). Dat je goed afweegt of je die nodig hebt. En zo ja, dat je het dan ook regelt.

Waarom wel of niet verzekeren?

Waarom beschermt de ene zzp’ers zich wel tegen arbeidsongeschiktheid maar de andere niet? Dat vraagt de minister zich af. Hij gaat dit verder onderzoeken. Vooral door te praten met zelfstandigen.

Wat heb jij nodig als zelfstandige?

Samen met onder andere FNV Zelfstandigen wil hij bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat zelfstandigen zich verzekeren. Wat heb je nodig om die stap te zetten?

Je verzekeren is bijna onbetaalbaar

Veel zelfstandigen verzekeren zich niet. Dit is voor hen bijna onbetaalbaar. Of ze worden geweigerd door de verzekeraars, omdat ze ooit ernstig ziek waren of een hoog risico lopen in hun beroep.

Zzp’ers onderschatten risico

Ook vindt niet iedere zelfstandige zijn weg naar een goede verzekering, zegt de minister. En dus zijn zelfstandigen niet verzekerd of onderverzekerd. ‘Omdat zij het risico onderschatten, zij alleen op korte termijn denken of hun kennis over deze mogelijkheden tekortschiet.’

Plan van Koolmees moet je helpen

Koolmees heeft een plan gemaakt dat je als zzp’er moet helpen om een bewuste keuze te maken om je wel of niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Blij met uitnodiging minister

Wij praten graag met de minister over een goede oplossing voor alle zelfstandigen. Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen: ‘Wij stellen het op prijs dat de minister ons uitnodigt om nogmaals ons standpunt toe te lichten over de oplossing van het verzekeren van zelfstandigen tegen arbeidsongeschiktheid.’

Een eerlijke, solidaire, verplichte verzekering

‘Zoals bekend willen wij een eerlijke, solidaire en verplichte verzekering voor alle werkenden, dus ook een regeling voor de opvang van langdurige arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers.’

Verzekeraars moeten iedereen accepteren

Zij gaat verder: ‘Iedereen betaalt mee aan de verzekering en verzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren. Zij mogen dan ook geen risicoselectie meer doen.’