FNV ZZP

Succesvol starten als zzp’er. Hoe doe je dat?

Laatste update: 11 maart 2019

Succesvol starten als zzp’er. Hoe doe je dat?

Het aantal zzp'ers in Nederland groeit explosief. In 2018 startten maar liefst 168.000 zzp'ers (dat is 15% meer dan in 2017!). Helaas is niet iedereen even succesvol en veel zzp'ers houden het binnen een paar jaar voor gezien. De redenen hiervoor lopen uiteen, maar er is ook een algemene deler. Zzp’ers zijn namelijk gewend om het alles zelf te doen. Succes delen ze graag, maar over falen wordt liever gezwegen. Terwijl je juist van fouten kunt leren. Of die van jezelf zijn of van een ander. Hier een aantal adviezen om succesvol van start te gaan.

Sta open voor hulp

De paradox van ondernemen is dat je aan de ene kant naar niemand hoeft te luisteren en lekker je eigen gang kunt gaan. Dat wil niet zeggen dat je Oost-Indisch doof hoeft te zijn voor (vaak goed bedoelde) kritiek. Kritiek is essentieel om jezelf en je dienstverlening te verbeteren. Vraag om hulp of sta er in ieder geval open voor. 

Hulp van collega zzp’ers

Tegenwoordig zijn er genoeg websites, LinkedIn groepen en netwerkgelegenheden waar je andere zelfstandig ondernemers kunt treffen. Ga actief op zoek naar fora en groepen waar je inspiratie, kennis en een netwerk kunt opdoen. 

Kom naar de Startersdag op 16 maart 

De Kamer van Koophandel helpt startende zzp’er al jaren op weg met informatie, inspiratie en evenementen. Driemaal per jaar organiseren ze op verschillende locaties de Starterdagen waar bezoekers kosteloos informatie verkrijgen via diverse stands en workshops. Bekijk deze video voor een sfeerimpressie van zo’n Startersdag. Op 16 maart is de eerste editie van 2019 in Breda, Amsterdam en Arnhem.

Hulp van FNV Zelfstandigen- stappenplan startende zzp’er

Ook FNV Zelfstandigen is met een stand aanwezig op de Startersdagen. Er zijn veel belangrijke zaken die je moet regelen en waarbij we kunnen helpen. Heb je wellicht geen tijd om langs te komen op de stand, maar wil je wel meer informatie hoe je kunt starten? Download dan ons handige stappenplanvoor de startende zzp’er. Dit plan beschrijft in zes stappen waar je aan moet denken als je van start gaat als zelfstandig ondernemer. Ben je lid van FNV Zelfstandigen? Download de brochure dan hier.

Gratis cursus voor startende zzp’ers 

Wil je meer hands-on begeleiding, dan kun je gratis naar onze cursus Goed van Start. Heb je je ingeschreven bij onze stand of ben je lid, dan is de cursus kosteloos. In 1 dagdeel bieden onze juridische adviseurs je een goede voorbereiding op de start van je bedrijf. Hierin komen onderwerpen zoals contracten, algemene voorwaarden, uurtarieven en verzekeringen aan bod. Daarnaast is er uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen.

Schrijf je hier in voor de cursus Goed van Start.