FNV ZZP

Roel wil ook een goed pensioen. Net als jij

Laatste update: 21 maart 2019

En dus sprak hij namens alle zelfstandigen op onze actiedag

Hij deed het toch maar even. Voor een vol plein in Leeuwarden. Roel Steringa sprong maandag op het podium tijdens onze landelijke pensioendag. En hij sprak namens de 1,3 miljoen zelfstandigen van Nederland. Want hij wil hetzelfde wat we allemaal willen: een mooie, onbezorgde oude dag.

undefined

Het was de dag die we ons vooral zullen herinneren door de afschuwelijke schietpartij in een Utrechtse tram. Tienduizenden mensen waren samengekomen op plekken en bedrijven in het hele land. Om samen actie te voeren voor een goed pensioen voor iedereen. Dus ook voor zzp’ers.

Sterk namens alle zzp’ers van Nederland

‘Ik weet dat er heel veel problemen zijn en dat die alleen maar groter worden’, zei de zelfstandig financieel planner. ‘Daarom wil ik me er mede namens alle zzp’ers van Nederland voor sterk maken dat er ook voor ons een goed pensioen mogelijk is.’

Zeer, zeer lastig om wat op te bouwen

Voor zelfstandigen is pensioen opbouwen moeilijk, vertelde Roel. ‘Heel lastig, de mogelijkheden worden steeds minder. Belastingtechnisch is het zeer, zeer lastig om nog wat op te bouwen. Daarnaast worden de tarieven uitgeknepen. Dus de marges zijn niet heel erg groot. Het wordt aan de mensen zelf overgelaten om wat te doen.’

Met z’n allen een collectieve oplossing zoeken

Hij riep om een collectieve aanpak. ‘Dat we met z’n allen, als werkenden in Nederland, en níet gescheiden van elkaar, maar samen, een collectieve oplossing zoeken. En dat kan dus op deze manier ook, want hiermee kun je elkaar sterk maken en de tarieven naar beneden brengen, waardoor de pensioenen betaalbaar worden en ook eerder mensen met pensioen kunnen gaan.’

Trots op Roel. En op Bert

Wij zijn best trots op Roel. Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen: ‘Goed dat hij, maar ook bijvoorbeeld Bert Veenstra bij de actie in Utrecht, het podium op durven te stappen en daar pleiten voor een goed pensioen, en goede tarieven, voor zelfstandigen.’

Laat pensioenfondsen met ons meedenken

‘Als FNV Zelfstandigen doen wij heel erg ons best om een goed pensioen te regelen voor zzp’ers’, zegt zij. ‘We vragen de pensioenfondsen om met ons mee te denken hoe we dat al binnen de huidige wetten en regels voor elkaar krijgen. We roepen het kabinet op om het mogelijk te maken dat zzp’ers ook een goede oude dag kunnen hebben en dus een fatsoenlijk pensioen kunnen opbouwen.’