FNV ZZP

KvK stopt verkopen grote bestanden met adressen

Laatste update: 12 maart 2019

En dat is goed voor jouw privacy

We zaten er al even op te wachten, maar straks is het zover: de Kamer van Koophandel (KvK) stopt met het doorverkopen van grote bestanden met namen en adressen van zelfstandigen. Jouw gegevens liggen per 1 juli niet langer op straat voor bedrijven die je iets willen verkopen.

undefined

‘Een goede beslissing’, vindt Irene van Hest van FNV Zelfstandigen. ‘Wij zijn er in ieder geval heel blij mee. Een heleboel van onze leden hebben regelmatig last van ongewenste bellers.’

1 juli verdwijnt Adressenbestand Online

Je moet wel nog even geduld hebben. Tot 1 juli, om precies te zijn. Dan verdwijnt het zogeheten Adressenbestand Online van de Kamer van Koophandel. Veel bedrijven en organisaties gebruiken dit nu nog om in één keer aan een hele lading gegevens te komen van jou en andere zzp’ers.

Doorverkopen adresgegevens mag niet

De KvK reageert hiermee op de kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Deze privacywaakhond oordeelde eerder dat het doorverkopen van al die adresgegevens helemaal niet mag. Want: in strijd met de privacyregels. 

Informatie opvragen duurder en moeilijker

Bedrijven moeten straks eerst contact opnemen met de KvK en via een medewerker een aanvraag doen om de adresgegevens te krijgen van jou en je collega-zzp’ers. Ze kunnen de informatie dus nog steeds opvragen, maar het wordt duurder en moeilijker.

Je privacy was al wat beter beschermd

Je privacy was al ietsje beter beschermd sinds eind vorig jaar. Toen lieten we je weten dat de KvK de telefoonnummers van zelfstandigen uit zijn online adressenbestand haalde.