FNV ZZP

Betaal niet te veel belasting: 3 bespaartips

Laatste update: 15 maart 2019

Betaal niet te veel belasting: 3 bespaartips

Er zijn slechts twee zekerheden in het leven. Dood en belastingen. Je kunt je ertegen verzetten maar dat heeft geen zin. Waar je wel invloed op kunt hebben is hoeveel belasting je betaalt. Niemand wil natuurlijk teveel betalen. Gelukkig zijn er voor zelfstandige ondernemers diverse aftrekposten voor het verlagen van je belastbare winst uit je onderneming.

In dit blogartikel hebben we er drie voor je op een rijtje gezet.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is tegenwoordig een vast bedrag: € 7.280. Je hebt hier recht op als je voldoet aan de volgende regels:

  •      De Belastingdienst ziet je als ondernemer
  •      Je voldoet aan het urencriterium, dat wil zeggen: je besteedt per jaar minimaal 1225 uur aan je onderneming
  •      Het bedrijf wordt door jou (of samen met anderen) geleid
  •      Je was aan het begin van het kalenderjaar nog geen 65 jaar 

Startersaftrek

Als je startende ondernemer bent, dan kom je in aanmerking voor een aanvullende aftrekpost: de startersaftrek. Jemag de zelfstandigenaftrek in de eerste 5 jaar van je bedrijf 3 keer verhogen met € 2.123. Met de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, die samen maar liefst € 9.403 is, krijg je als startende ondernemer een extra steuntje in de rug.De overheid probeert met dit belastingvoordeel het starten van een onderneming te stimuleren en je als zzp’er een steuntje in de rug te geven. 

Kleinschalige Investeringsaftrek (KIA)

Als je investeert in bedrijfsmiddelen dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de KIA. Onder bedrijfsmiddelen vallen onder meer:

  • Laptop of tablet
  • Computer
  • Mobiele telefoon
  • Kantoormeubelen

De voorwaarde is dat de factuur minimaal 450 euro bedraagt. Het totale bedrag van de KIA is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag in een boekjaar.

Investering                    

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek                                                           

Niet meer dan € 2.300,-

 

0%

€ 2.301,- t/m € 56.642,-

 

28%

 

Nieuwe Belastingbrochure

Met deze aftrekposten betaal je uiteindelijk minder belasting aan de Belastingdienst. Het is dus slim om goed te kijken welke regelingen mogelijk op jou van toepassing zijn en waarvoor je dus in aanmerking kunt komen. Er zijn nog meer aftrekposten waar je als zzp’er van kunt profiteren. Deze vind je terug in onze nieuwe brochure:

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? download 'm dan via deze link. Ben je nog geen lid? Klik dan op deze button:

Zelf aangifte doen IB 2018