FNV ZZP

Als zelfstandige met pensioen: hoeveel geld heb je straks nodig?

Laatste update: 2 april 2019

Als zelfstandige met pensioen: hoeveel geld heb je straks nodig?

‘Hoeveel geld heb ik straks nodig om comfortabel van te leven?’ Het is dé million dollar question. Want het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig en bovendien voor iedereen verschillend. Hoeveel (aanvullend) pensioen je als zzp’er op je oude dag nodig hebt, is afhankelijk van onder meer:

1. HOEVEEL JE AL GESPAARD HEBT VOOR JE OUDE DAG

2. HOEVEEL JE STRAKS PER MAAND NODIG HEBT

3. WANNEER JE STOPT MET WERKEN

 

De antwoorden op deze drie vragen heb je nodig om een eenvoudige optelsom te maken voor het bedrag waar je op je pensioenleeftijd op kunt rekenen. Let op: dit

geeft je een grove indicatie, hang er niet teveel aan op!

 

1. Hoeveel heb je al gespaard?

 

Het uitgangspunt hierbij is: welk bedrag heb je al op je spaarrekening staan? Het antwoord hierop kan voor sommige mensen flink tegenvallen, omdat het veel minder blijkt te zijn dan ze vooraf dachten. Leg dus goed je huidige situatie onder de loep, zodat je gerichte stappen kunt zetten naar de toekomst. Zie het als de stip op de horizon waar je naartoe wilt.

 

Om inzicht te krijgen in hoe je er nu voorstaat, kun je volgende schema invullen.

undefined

Het bedrag bij ‘totaal’, geeft je een idee van de globale inschatting van wat je jaarlijks bruto te besteden hebt. Wanneer je dit bedrag door 12 deelt, krijg je het bruto maandbedrag.

 

2. Wat heb je straks per maand nodig?

 

De vraag hoeveel je straks nodig hebt, is voor veel zelfstandigen een lastige om te beantwoorden. Een algemene ‘regel’ is dat je na je pensioen ongeveer 70% van je laatste inkomen nodig hebt. Hierbij spelen echter ook allerlei individuele omstandigheden een rol zoals:

 

  •      Hoe staat je partner er financieel voor (als je die hebt)? 
  •      Zullen je woonlasten stijgen, of juist dalen? 
  •      Wat wil je gaan doen, reizen of de hele dag achter de geraniums zitten?

 

Probeer een zo goed en reëel mogelijk overzicht te maken van wat je ongeveer denkt nodig te hebben.

3. Hoe lang wil je blijven werken?

Tenslotte speelt een belangrijke rol tot wanneer je door zou willen werken. Hoe lang kun je je beroep uitoefenen? Kun je bijvoorbeeld fysiek je werk nog uitoefenen als je 66 bent? Allerlei factoren wegen mee bij het antwoord op deze vraag.

 

De antwoorden op de drie vragen geven je heel veel informatie. Het is echter niet voldoende om met 100% zekerheid te kunnen zeggen wat je te doen staat en op welk bedrag je dan uitkomt. De uitkomst vertelt je echter wel welke kant het opgaat. 

Als zzp’er pensioen opbouwen, hoe doe je dat?

In onze nieuwe brochure ‘Als zzp’er pensioen opbouwen hoe doe je dat?’ geven we je tips hoe je kunt gaan bouwen aan je pensioen. Wat er zoal mogelijk is en waaraan je moet denken. Compleet met rekenvoorbeelden en richtlijnen zodat jij straks kunt genieten van een comfortabel pensioen. 

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? download de documenten dan via deze link.


Download de brochure