FNV ZZP

1 op de 10 zzp'ers loopt het risico op armoede. Hoe kun jij dit voorkomen?

Laatste update: 22 maart 2019

1 op de 10 zzp'ers loopt het risico op armoede. Hoe kun jij dit voorkomen?

Doen wat je leuk vindt en ervan rondkomen is het uitgangspunt van iedere startende zzp’er. Maar een goed inkomen is niet voor iedere zzp'er weggelegd. Dat blijkt uit het nieuwe CBS-rapport 'Armoede en sociale uitsluiting 2018'.

Van alle werkenden lopen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) het meeste risico op een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Eén op de tien zzp'ers loopt het risico op armoede. 

Veel zzp’ers knopen de eindjes aan elkaar

Over het algemeen is het aandeel werkenden met een armoederisico vrijwel niet veranderd. Alleen onder de zelfstandigen zonder personeel nam het armoederisico wat toe. Onder armoede verstaat het CBS 'mensen die onvoldoende geld (inkomen) hebben om een bepaald consumptieniveau te realiseren dat in Nederland als minimaal noodzakelijk wordt geacht'. In 2016 lag de armoedegrens voor een alleenstaande op 1030 euro per maand. Het armoederisico voor zzp'ers wordt verder vergroot doordat zzp'ers minder voltijdswerken. En vaak geldt: minder uren, minder inkomsten. 

Hoe kun je pijn in de portemonnee voorkomen?

De uitkomsten uit het CBS-onderzoek klinken een beetje somber als je aan de start staat van het zelfstandig ondernemerschap. Maar dit is geen reden voor doemdenken. Uiteraard heb je als ondernemer zelf de plicht je goed te informeren en voor te bereiden. Je moet voorzien in je eigen inkomen, en daar komt meer bij kijken dan alleen je eigen skills. Je moet naast je job ook nog je eigen administratie, belastingen en marketing doen. En daarbij kunnen de meeste zelfstandigen wel wat hulp bij gebruiken. Zo beaamde ook Marjan van Noort onlangs bij BNR in het programma van Jörgen RaymannAsk me anything. Je kunt hier de uitzending beluisteren

Daarom probeert FNV Zelfstandigen op allerlei manieren handvatten te bieden aan zzp’ers om zelfredzaamheid te bevorderen. Onder andere via:

• Kenniscentrum FNV Zelfstandigen

In ons kenniscentrum vind je een overzicht van handige informatie zoals e-books, checklists en brochures. Hierin komen onderwerpen zoals Klanten werven via social media, stappenplan voor de startende zzp’er en eenvoudig boekhouden voor de zzp’er aan bod. Dit wordt maandelijks aangevuld met nieuwe actuele informatie. Informatie. Als je lid bent van FNV Zelfstandigen, dan kun je alle brochures uit het Kenniscentrum via deze link downloaden.

• ZZP Academy met gratis cursussen en workshops

Actuele vakkennis zorgt ervoor dat je als zelfstandig ondernemer flexibel kunt inspelen op kansen in de markt. Onze ZZP Academy levert maatwerk workshops, trainingen en bijeenkomsten die kennis en ondernemersvaardigheden blijvend versterken en je up to date houden. Bekijk het aanbod via onderstaande button en schrijf je vandaag nog in!

Investeer en professionaliseer

Het is van belang om te beseffen dat het ondernemerschap met pieken en dalen komt en je hierop financieel voorbereid moet zijn. Een van de grootste fouten die een zzp’er kan maken is om volledig te vertrouwen op zijn eigen kennis en kunde. Het is voor zzp'ers (zeker aan de start) belangrijk met andere zelfstandigen te praten om samen kennis te delen en te sparren. Zzp'ers moeten elkaar opzoeken, samen naar buiten treden en hun kennis en vaardigheden bundelen. Blijf in jezelf investeren door bijvoorbeeld regelmatig een cursus te volgen. Klanten van nu zijn steeds meer op zoek naar professionaliteit dus het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen op je vakgebied, maar ook in alle aspecten van het ondernemerschap. Er komt weer een tijd dat je van die investering profiteert.

 

New call-to-action

 

New call-to-action