FNV ZZP

Zwangerschapsuitkering (ZeZ-regeling): let hier even op

Laatste update: 8 maart 2019

€ 5.600 bruto. Je betaalt dus nog belasting

Dat is nog eens leuk: steeds meer vrouwelijke zelfstandigen laten ons weten dat zij hun zwangerschapsuitkering (ZeZ) hebben ontvangen. Zij liepen deze eerder mis omdat ze waren bevallen tussen mei 2005 en juni 2008. Wij hielpen heel veel vrouwen met hun aanvraag.

Als je de uitkering eerder was misgelopen dan kon je deze alsnog aanvragen bij het UWV, de overheidsinstantie die de uitkeringen regelt. Meer dan 16.000 vrouwen deden dit. FNV Zelfstandigen hielp honderden vrouwen met informatie, advies en ook het aanvragen van de uitkering.

We krijgen vragen over de hoogte van het bedrag

Maar daarmee is het voor ons nog niet klaar. Wij zijn er natuurlijk ook met nazorg. Want dikke kans dat jij je uitkering al hebt ontvangen of binnenkort ontvangt. We krijgen er nog best wat vragen over. Bijvoorbeeld over de hoogte van het bedrag dat je krijgt uitgekeerd.

€ 5.600 bruto. Je betaalt dus nog belasting

Het bedrag is € 5.600 bruto per bevalling. Daar betaal je dus nog belasting over. Als je recht hebt op de compensatie dan komt je geld ergens tussen 1 januari en 1 april 2019. Zo heb je nog tijd om deze extra inkomsten door te geven aan de Belastingdienst.

Ook belangrijk: geen loonfheffingskorting

Het bedrag van de compensatie telt namelijk mee voor je (gezins-)inkomsten. En, ook belangrijk: het UWV past géén loonheffingskorting toe! Houd daar rekening mee bij het invullen van je aangifte.