FNV ZZP

Veel zzp'ers met schulden staan in de kou

Laatste update: 8 maart 2019

'Dit kan echt niet door de beugel'

Stel je nou toch voor: je hebt schulden en klopt aan bij de overheid voor hulp. Maar ze sturen je weg. Het gebeurt met zelfstandigen in heel veel gemeenten. Daar weigeren ze schuldhulpverlening aan zzp’ers. Dat kan natuurlijk niet door de beugel. Gelukkig vindt de staatssecretaris dat ook.


Als zelfstandige met schulden laten ze je in verschillende grote gemeenten zitten. Dat blijkt uit een artikel van de Volkskrant en de Groene Amsterdammer. Zij namen de schuldhulpverlening onder de loep in de 44 grootste gemeenten. Bij 24 van hen krijg je als zzp’er de deur in je gezicht. Dat heeft voor sommige zzp'ers grote gevolgen

Schuldhulpverlening toegankelijk voor zzp’er

Dit kan dus nooit de bedoeling zijn, vindt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij vindt dat gemeenten meer moeten doen om schuldhulpverlening toegankelijk te maken voor zelfstandigen. Daarmee reageert zij op vragen uit de Tweede Kamer.

Onterecht verwezen naar ondernemersbijstand

Wij roepen dit ook al een tijdje. ‘Veel zzp’ers worden nu ten onrechte verwezen naar de ondernemersbijstand. Maar die is voor zelfstandigen die een inkomen hebben onder bijstandsniveau’, zegt Irene van Hest, bestuurder van FNV Zelfstandigen.

Hebben van schulden is wat anders

‘Het hebben van schulden is wat anders. Je kunt als zzp’er een inkomen hebben boven bijstandsniveau maar niet uit de schulden kunnen komen. Juist dan moet je ook bij de gemeente terecht kunnen voor schuldhulp.’

De wet is duidelijk: geen zelfstandigen uitsluiten

Door onduidelijkheden in de toelichting op de wet staan zelfstandigen nu vaak voor een dichte deur. ‘De wet zelf is echter duidelijk’, zegt Van Hest, ‘en die laat geen uitsluitingen toe. Gemeenten zijn hier herhaaldelijk op gewezen. Toch weten er nog te weinig hoe ze zzp’ers kunnen bijstaan.’