FNV ZZP

UWV wees ZeZ-aanvraag lid af. Maar komt hier nu op terug

Laatste update: 8 maart 2019

UWV wees ZeZ-aanvraag lid af. Maar komt hier nu op terug

Een mooie dag voor één van onze leden. Het UWV wees haar aanvraag voor de compensatieregeling ZeZ eerst af. Maar nu is de uitkeringsinstantie daar toch op teruggekomen.

Het UWV wees zwangerschapsuitkering vrouw af, maar komt hier nu toch op terug.

‘We zijn erg blij dat het UWV zelf op zijn onjuiste beslissing is teruggekomen en er niet weer een gang naar de rechter nodig was’, reageert bestuurder Irene van Hest van FNV Zelfstandigen. 

Wat was er aan de hand?

Een lid van FNV Zelfstandigen dat gebruik had gemaakt van ons aanbod om voor haar de compensatieregeling ZEZ aan te vragen, kreeg een afwijzing. Het UWV wees de uitkering af omdat ons lid al eerder een (veel lagere) uitkering voor haar zwangerschap had ontvangen via de vrijwillige verzekering van het UWV. Voor deze vrijwillige verzekering betaalde zij maandelijks premie.

Wrang: een dubbel nadeel

Het wrange was dat vrouwen die al eerder een uitkering hadden ontvangen voor hun zwangerschap via een particuliere verzekering, wél de compensatieregeling ZeZ ontvingen. Ons lid werd daardoor dubbel benadeeld.

Nooit premie betaald, wel een hogere uitkering

Allereerst ten opzichte van vrouwen die zich nooit verzekerd hadden maar nu alsnog een hogere uitkering kregen zonder ooit premie te hebben betaald – zoals de huidige zwangerschapsregeling nu ook werkt. Én ten opzichte van vrouwen die zich privaat hadden verzekerd en wél 2 keer een uitkering ontvingen.

Voor de wet gelijk aan een werknemer

Het UWV zegt nu dat onder andere van belang is in welke hoedanigheid ons lid de uitkering destijds heeft ontvangen. Door je vrijwillig te verzekeren bij het UWV word je voor de Wet arbeid en zorg gelijkgesteld aan een werknemer.

ZEZ-regeling is juist voor zelfstandigen

De compensatieregeling ZeZ is echter bedoeld voor vrouwen die werken als zelfstandige. De uitkering op grond van de compensatieregeling ZeZ is daarom ten onrechte afgewezen.

Afwijzing ontvangen? Controleer de reden

Mocht je een afwijzing hebben ontvangen, controleer dan goed de reden van afwijzing. De redenen van afwijzing zijn divers, maar ga er niet zomaar vanuit dat de afwijzing ook terecht is. Heb je vragen, neem dan contact op met FNV Zelfstandigen. Je vindt onze gegevens onderaan deze pagina.