FNV ZZP

Laat je niet overvallen door energieverkopers

Laatste update: 8 maart 2019

Laat je niet overvallen door energieverkopers

Ken je dat? Je krijgt als zzp’er een belletje: iemand met een ‘hartstikke mooie aanbieding’ voor goedkope energie voor je bedrijf. Maar je moet wel meteen ‘ja’ zeggen, anders gaat het feest niet door. En ineens zit je vast aan een contract dat toch niet zo gunstig is als je dacht. Helemaal niet zelfs.

Laat je niet overvallen door energieverkopers

Wij horen deze verhalen vaak. Over energieverkopers die je voor de gek houden. Ze laten je een zakelijk energiecontract afsluiten voor thuis. Tegen een lager tarief, minder btw en deels aftrekbare kosten. Toch is dat vaak niet zo. En als je er dan vanaf wilt, krijg je een fikse overstapboete.

Waakhond gaat zelfstandige beter beschermen

Bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) trokken daarom afgelopen jaar veel zelfstandigen aan de bel. Deze waakhond voor consumenten en bedrijven grijpt nu in om zzp’ers beter te beschermen. Het gaat boetes en dwangsommen opleggen als energiebedrijven de rechten van zzp’ers schenden.

Bescherm kleine zakelijke gebruikers als gewone consument

‘Volgens de ACM moeten kleine zakelijke gebruikers die staan geregistreerd op een woonadres op dezelfde manier worden beschermd als gewone consumenten’, schrijft het Algemeen Dagblad. Dus met een bedenktijd, minder hoge overstapboetes en in ieder geval eerlijkheid over de prijs.

Veel aanbiedingen voor zzp’ers zijn niet eerlijk

Veel van de aanbiedingen die zzp’ers dagelijks krijgen zijn niet eerlijk, zegt ook Jeroen Nugteren van ACM. Op BNR Business Radio: ‘De leveranciers doen alsof het om zakelijke contracten gaat, maar zzp’ers die vanuit hun woonhuis werken, zijn eigenlijk gewoon consumenten.’ Energiebedrijven weten dat, maar geven expres verkeerde contracten omdat dat voor hen voordeliger is.

Ons advies: sluit geen contracten aan de telefoon

FNV Zelfstandigen is blij dat de ACM de energieverkopers aanpakt. Ons advies: laat je niet overvallen door de mooie praatjes van telefonische verkopers. Sluit geen contracten aan de telefoon, maar vraag altijd of ze eerst wat informatie opsturen. Of bekijk zelf hun website.

Ongewenste bellers afpoeieren doe je zo

Heb je helemaal geen trek in telefonische verkopers? Lees dan hoe je ze het beste kunt afpoeieren. Download gratis onze brochure!