FNV ZZP

5 redenen waarom je als zzp’er zelf je boekhouding moet doen

Laatste update: 8 maart 2019

5 redenen waarom je als zzp’er zelf je boekhouding moet doen

Je hebt er ooit voor gekozen om voor jezelf te beginnen. Om zelf te bepalen wat je wilt doen, met wie en wanneer. Dus waarom zou je, als het op boekhouden aankomt, dit aan iemand anders overlaten? Er zijn veel redenen op te noemen waarom je de boekhouding als zzp’er beter zelf kunt doen. In dit blogartikel geven we je vijf steekhoudende argumenten:

1.        Goedkoper

Het is eigenlijk een simpele optelsom. Als je het zelf niet doet, dan zal je er een ander voor moeten inhuren en betalen. Dan kan wel oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Houd je dat niet liever in eigen portemonnee?

2.        Inzicht in hoe het met je bedrijf gaat

Zelf boekhouden levert je niet alleen informatie en kennis op, maar nog iets veel belangrijkers, namelijk actueel inzicht in hoe het met je onderneming gaat. Een boekhouder kijkt achteruit, maar als ondernemer wil je juist graag voorruit kijken en kunnen anticiperen.

3.        Aan het stuur van je eigen onderneming staan

Door inzicht in de resultaten van je boekhouding kun je je bedrijf beter sturen. Zo  kun je bijvoorbeeld snel inspringen op actuele ontwikkelingen. En je ziet in één oogopslag of het betalingsgedrag van klanten goed is. Daardoor kun je op tijd ingrijpen als het financieel wat minder gaat met je onderneming.

4.        Helpt je klant 

Het is belangrijk om zelf verantwoording te nemen over je eigen boekhouding. Je hebt hierdoor meer kennis en een beter inzicht. Door de juiste informatie over je klanten eruit te halen, kun je hen (en toekomstige klanten) nog beter helpen. 

5.        Geen hogere wiskunde

De boekhouding van een zzp’er kun je niet vergelijken met die van een groot bedrijf. Toch is het opstellen van een overzichtelijke administratie verplichte kost en zul je de afweging moeten maken om het zelf te doen of uit te besteden. Besef dat je met basale kennis al een heel eind komt. Boekhouden is echt geen hogere wiskunde en er zijn voldoende hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen in het boekhoudproces. Zoals onze ‘Slimme boekhoudsheets’, de gratis instructies bij boekhouden en deze brochure. Allemaal gratis, als je lid bent van FNV Zelfstandigen.

Ben je lid van FNV Zelfstandigen? download de documenten dan via deze link. Ben je nog geen lid? Klik dan op deze button:

undefined