FNV ZZP

Wij steunen de freelance fotojournalisten!

Laatste update: 25 januari 2019

Wij steunen de freelance fotojournalisten!

De freelance fotojournalisten zijn het zat. Zij krijgen onthutsend lage tarieven voor hun foto’s van uitgevers en mediabedrijven. Daarom leggen bijna 500 fotojournalisten vrijdag 25 januari hun werk neer. Het sectorbestuur van FNV Zelfstandigen steunt de actie van harte. ‘Zo nodig roepen wij onze leden op voor solidariteitsacties.’

 

Actie fotojournalisten voor betere tarieven

Alles over de NVJ-actie

Wil je weten wat er precies gaat gebeuren en wat de eisen van de fotojournalisten zijn? Je leest hier alles over de NVJ-actie.

Dat freelancers krachten bundelen, is noodzakelijk

Ons sectorbestuur staat pal voor de actie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). 'Dat freelancers de krachten bundelen, is noodzakelijk. Dat ze samen het werk een dag neerleggen, is een unicum in de geschiedenis van georganiseerde freelancers en zzp’ers.’

Beschamende houding van mediabedrijven

Het is ‘een gerechtvaardigde en bescheiden eis’ dat freelance fotojournalisten het tarief van hun werk voor de inflatie gecorrigeerd willen zien. ‘Beschamend dat mediabedrijven dit weigeren. Uitgevers en mediabedrijven hebben sinds 2010 hun prijzen verhoogd en hun winsten veelal zien toenemen.’

Ongekend in de geschiedenis van zelfstandigen

Bijna 500 fotojournalisten hebben al aangegeven dat zij op de 25e hun werk tijdelijk willen neerleggen. En er blijven iedere dag aanmeldingen binnenkomen bij de journalistenbond. ‘Het is ongekend in de geschiedenis van zelfstandigen dat zij de krachten bundelen en het werk willen neerleggen’, zegt Rosa García López, secretaris van de NVJ.

Al meer dan 450 fotojournalisten doen mee

‘Zelfstandig ondernemers zijn eenlingen die niet gewend zijn om in een groep te opereren. Nu zoeken ze elkaar op om een vuist te maken.’ Al zeker 450 fotojournalisten hebben zich bij de NVJ aangemeld voor de actie.