FNV ZZP

Wij steunen de freelance fotojournalisten!

Wij steunen de freelance fotojournalisten!

De freelance fotojournalisten zijn het zat. Zij krijgen onthutsend lage tarieven voor hun foto’s van uitgevers en mediabedrijven. Daarom leggen ze vrijdag 25 januari massaal hun werk neer. Het sectorbestuur van FNV Zelfstandigen steunt de actie van harte. ‘Zo nodig roepen wij onze leden op voor solidariteitsacties.’

 

Actie fotojournalisten voor betere tarieven

Ons sectorbestuur staat pal voor de actie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). 'Dat freelancers de krachten bundelen, is noodzakelijk. Dat ze samen het werk een dag neerleggen, is een unicum in de geschiedenis van georganiseerde freelancers en zzp’ers.’

Beschamende houding van mediabedrijven

Het is ‘een gerechtvaardigde en bescheiden eis’ dat freelance fotojournalisten het tarief van hun werk voor de inflatie gecorrigeerd willen zien. ‘Beschamend dat mediabedrijven dit weigeren. Uitgevers en mediabedrijven hebben sinds 2010 hun prijzen verhoogd en hun winsten veelal zien toenemen.’

Actie is ongekend in de geschiedenis van zelfstandigen

Maar liefst 200 fotojournalisten hebben aangegeven dat zij op de 25e hun werk tijdelijk willen neerleggen. En er blijven iedere dag aanmeldingen binnenkomen bij de journalistenbond. ‘Het is ongekend in de geschiedenis van zelfstandigen dat zij de krachten bundelen en het werk willen neerleggen’, zegt Rosa García López, secretaris van de NVJ.

Bond verwacht meer dan 200 fotojournalisten

‘Zelfstandig ondernemers zijn eenlingen die niet gewend zijn om in een groep te opereren. Nu zoeken ze elkaar op om een vuist te maken.’ Zij gelooft zelfs dat er veel meer dan 200 fotojournalisten zullen deelnemen aan de actie.

Alles over de NVJ-actie

Wil je weten wat er precies gaat gebeuren en wat de eisen van de fotojournalisten zijn? Je leest hier meer over de NVJ-actie