Wat je als zzp’er moet weten over boekhouden
Je zakelijke administratie bijhouden is een noodzakelijk kwaad voor iedere ondernemer. Grotere bedrijven besteden deze klus uit aan een boekhouder, maar de meeste zzp’ers kiezen ervoor om dit zelf te doen. Als je nog maar net bent begonnen, dan wil je vast weten waaraan die administratie zoal moet voldoen. In dit blog besteden we hier aandacht aan.
Dit eist de Belastingdienst
De administratie houd je niet alleen voor jezelf bij, maar vooral ook voor de Belastingdienst. Die heeft een aantal eisen waaraan zzp’ers moeten voldoen. Zo ben je jaarlijks verplicht een ‘deugdelijke administratie’ te kunnen overleggen. Dit betekent dat je administratie zo is ingericht, dat de rechten en verplichtingen, uitgaven en ontvangsten en kosten en opbrengsten gecontroleerd kunnen worden. Een aantal onderdelen hiervan zijn:
- de urenregistratie
- facturen
- bankafschriften
- reiskosten
- rittenadministratie
- en overige (kassa)bonnen
Bewaarplicht van zeven jaar
Je bent verplicht om belangrijke documenten minimaal 7 jaar te bewaren. Dit is de standaardbewaartermijn voor basisgegevens van een zakelijke administratie, bestaande uit:
- grootboek
- debiteuren- en crediteurenadministratie
- voorraadadministratie
- in- en verkoopadministratie
Let op:tot de bewaarplicht behoren ook (papieren en elektronische) agenda’s, bankafschriften, kassabonnen en contracten.
Hoe start ik met de boekhouding?
Je doet er goed aan om vanaf het begin al je zakelijke transacties van een (aparte) zakelijke- of bedrijfsrekening te doen. Dat betekent: alle betalingen van je opdrachten of verkoopfacturen op die rekening te laten storten en met je bedrijfspas betalingen doen voor zakelijke aankopen. Je bank doet op die manier het overgrote deel van je administratie.
Lees onze brochure ‘Eenvoudig boekhouden voor zzp’ers’
Als (startende) zzp’er kun je niet vroeg genoeg beginnen met het opzetten van je administratie. In deze brochure lees je hoe je een overzichtelijke en goede basis boekhouding opzet en bijhoudt.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Hoe zet je een administratie op?
- Waar moet de administratie aan voldoen?
- Kosten, investeringen en afschrijvingen
- Btw-aangifte doen
- Handige programma’s en apps
Ben je lid van FNV Zelfstandigen? download de brochure dan via deze link. Ben je nog geen lid? Klik dan op deze button: