FNV ZZP

Mijn klant betaalt niet. Wat nu?

Laatste update: 8 februari 2019

Mijn klant betaalt niet. Wat nu?

Het zal je maar gebeuren. Je hebt je klant een factuur gestuurd en hij of zij betaalt niet. Dan zijn er verschillende manieren om achter je geld aan te gaan.

1. Controleer de betalingstermijn

De betalingstermijn is 30 dagen. Dat geldt zowel voor particulieren als bedrijven onderling (B2B). Een kortere termijn afspreken mag ook. Dat doe je dan via een contract of je algemene voorwaarden. Je mag met je klant (als dat een ander bedrijf is) ook een langere betaaltermijn afspreken. Deze is maximaal 60 dagen. Overheden moeten uiterlijk 30 dagen na de dag van ontvangst van de factuur betalen.

2. Bel je klant op 

Heb je binnen 30 dagen, of binnen de afgesproken termijn je factuur nog niet betaald gekregen, bel dan je klant op, of stuur een vriendelijk mailtje. Het kan natuurlijk zijn dat je factuur per ongeluk kwijt is geraakt. Slordig, maar het komt regelmatig voor en er hoeft geen opzet achter te zitten.

3. Stuur een aanmaning

Blijft de betaling dan nog steeds uit, krijg je geen reactie op je mail en/of is je klant of opdrachtgever onbereikbaar, stuur dan een aanmaning. Dat is een sommatiebrief, waarin je een datum aangeeft wanneer het geld overgemaakt moet zijn.

Bijvoorbeeld: 2 weken na dagtekening van de brief. Dit gebeurt steeds vaker per mail. Maar als je zeker wilt weten dat je aanmaning aankomt, kun je hem beter aangetekend versturen en vragen om een ontvangstbevestiging. Zo ben je juridisch gedekt wanneer je klant ontkent dat hij de brief heeft ontvangen.

4. Wij doen de incasso voor je

Mocht de betaling, ondanks dat je alle stappen hebt doorlopen, door je klant uitblij­ven, meld je dan direct bij FNV Zelfstandigen via 088-0997010 en dan nemen we het incassotraject voor je uit handen. Dit kan natuurlijk alleen als je lid van ons bent!

  • Wij zullen je vragen om alle relevante stukken (zoals offerte, algemene voorwaar­den, facturen, betalingsherinneringen, aanmaningen) naar ons op te sturen. In je eigen administratie moet je dus altijd kopieën bewaren van de verzonden stukken. Zorg er ook voor dat je de verzendbewijzen goed bewaart in je administratie.

  • Aan de hand van deze stukken wordt eerst de juridische (ver)haalbaarheid van je zaak getoetst. Sta je in je recht en kan de vordering geïncasseerd worden (hetgeen bijvoorbeeld niet kan bij een faillissement van je klant), dan zal een jurist van FNV Zelfstandigen je vervolgens in deze incassoprocedure vertegenwoordigen en actie ondernemen.

Alle stappen worden met jou afgestemd en je wordt op de hoogte gehouden van de voortgang van je zaak. Er zal altijd eerst nog een poging worden ondernomen om je zaak in der minne te schikken. Dat wil zeggen: zonder procedure bij de rechter af te handelen. Mocht dit niet lukken, dan zal er namens jou een gerechtelijke procedure worden opgestart.

 

Ben je lid van FNV Zelfstandigen download de brochure dan via ons Kenniscentrum voor leden.

Ben je (nog) geen lid, download ‘m dan hier:

Download de hulpgids