FNV ZZP

Je krijgt een nieuw btw-nummer

Laatste update: 25 januari 2019

Je krijgt een nieuw btw-nummer

Het duurt nog even hoor, maar je krijgt als zelfstandige met een eenmanszaak een nieuw btw-nummer. Vóór 1 januari 2020 heb je een uniek btw-identificatienummer zonder je BSN (burgerservicenummer) erin verwerkt.

Je krijgt als eenmanszaak een nieuw btw-nummer in 2020.

Wij zijn hier blij mee, want dit is het beste voor jou en je eenmanszaak. Je bent zo een stuk minder gevoelig voor identiteitsfraude.

Privacygevoelig, onwenselijk, onrechtmatig

Je BSN is nu nog nagenoeg gelijk aan je btw-nummer. Dat mag helemaal niet, liet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vorig jaar weten. Die noemde dit ‘privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig’.

Oplossen of anders maatregelen

De AP riep de Belastingdienst op deze overtredingen zo snel mogelijk op te lossen. Anders zou de autoriteit optreden.

Op facturen en je website

Het nieuwe btw-nummer van je eenmanszaak vermeld je onder andere op facturen en je website. Ook gebruik je het voor zogeheten intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de Europese Unie).

Oude nummer voor communicatie met fiscus

Je blijft je oude nummer, dus met je BSN erin, gebruiken als je communiceert met de Belastingdienst. De fiscus wil uiteindelijk toe naar 1 btw-nummer dat je overal voor gebruikt.

Webwinkel? Dan hoef je je btw al niet meer te vermelden

Als zelfstandige met een webwinkel hoef je je btw-identificatienummer al niet meer te vermelden op je website. Eigenlijk is dat verplicht, maar de Autoriteit Consument & Markt geeft geen prioriteit aan handhaving. Dat schrijft de Kamer van Koophandel

.

Je kunt hier lezen wat staatssecretaris Snel van Financiën zegt over het nieuwe btw-nummer van de Belastingdienst.